Current Affairs

SSC CGL Exam Questions and Answers

Qns 1-3, spotting errors in Pronoun
1. This pen is my.
a) me
b) mine
c). our
d), none of these
2. This bike of you is nice.
a). you
b). our
c) your
d). none of these
3. I drove he’ bike.
a). he
b).her
c) is
d) none of these
Qns 4-6, spotting errors in compound words
4. There are many flowers plants in my garden kitchen.
a). garden kitchen.
b). kitchen.
c). kitchen garden
d) none of these
5. A bird flew head over
a). head over.
b). over.
c) overhead
d). none of these
6. Learning is the long life journey.
a). long life journey.
b) long journey.
c) life-long journey
d). none of these
Qns. 7-9, spotting errors in Genders.
7. This man is a spinster.
a). spinster.
b). bachelor.
c) husband
d) none of these

8. We caught a tiger with two cubs.
a). tiger
b). tiger
c). tigress
d), none of these
9. This is a she-cattle.
a). she-cattle
b), bufellow
c). cow
d) none of these
Directions 10-12 questions spotting errors in Singular, Plural
10. Cat has many life,
a). lifes
b),lives
c),life
d) none of these
11. None of the boy is very intelligent.
A) boys
b).boy
c). .buys
d) none of these
12. bought four dozens apples
a). dozen of
b) dozen
d) none of these
c) dozes
Directions 13-15 questions spotting errors in Adjectives
13. They did not give us some money.
b) some
a), many
d) none of these
c) any
l 4. Any women came here.
a) any
b) some
c) the
d) none of these
15. Few persons are millionaires.
A) A
b) Few
c) Whole
d) none of these
Directions 16-18 questions spotting errors in Propositions
16. She ordered for cook’s dismissal.
a). She orderes cook’s dismissal.
b). She ordered those cook’s dismissal.
c). She ordered it cook’s dismissal.
d). She ordered the cook’s dismissal.

17. This girl resembles to my sister
a) This girl resembled to my sister.
b This girl resembles to my sister.
c). This gird resemblesmy sister.
d). none of these,
18. He will inform to your brother,
a) He will nform of your brother
b). He will inform to your brother.
c). He will inform this your brother.
d), He will inform your brother.
Qns 19-21 Fill in the blanks with correct Articles
19. New York is ______large city
a) a
b) an
c). the
d) no article
20. Are you attending _______reception today
a) a
b) the
c) an
d) no article
21. ______Oranges are grown in Nagpur
a) a
b) the
c) an
d) no article
O

Qns 22-24 Changing Nouns into verbs.
22. Application
a). applicant
b). apply
c). appliance
d). applicable
23. Layer
a), lie
b), lair
c). lay
d). layering
24. Movement
a), move
b), movable
c). movingly
d). movably
25. Choose the word which best expresses the meaning of the given word  CORPULENT
a). Lean
b). Gaunt
c), Emaciated
d). Obese
Qns 26-28, Fill the blank in the middle of the series or end of the series.
26. SCD, TEF, UGH _____ , WKL.
a). CMN
b), UJI
c).  VIJ
d),  IJT
27.  B2CD, _______, BCD4, B5CD, BC6D
a). B2C2D
b). BC3D
c). B2C3D
d). BCD7

28. FAG, GAF, HAI, LAH, ______
a). JAK
b). HAL
c), HAK
d). JAI
Qns 29-32 Choose the pair that best represents a similar relationship to the one expressed in the original pair of words.

29. MONK: DEVOTION
a) maniac : pacifism
b) explorer : contentment
c) visionary :complacency
d). rover : wanderlust
30. SLAPSTICK : LAUGHTER
a) horror: fear
b) fallacy : dismay
c). genre : mystery
d), satire : anger
31. VERVE: ENTHUSIASM
a) loyalty : duplicity
b). devotion : anonymity
c), intensity : color
d). eminence : anonymity
32. SPY :  CLANDESTINE
a), accountant : meticulous
b). furrier  : rambunctious
c). lawyer  : ironic
d) shepherd : garrulous
33.  X is mightier than Y and Y is mightier than Z,  P is mightier than Q but inferior to Y. Q is mightier than Z. Who is the weakest among all?
a) X
b) Z
c) Q
d) P
34. If each of the digits in the number ‘92581473’ are arranged in ascending order, what will be the difference between the digits, which are fourth from the right and third from the left in the new anangement?
a) One
b)Two
c) Three
d Four
35. In a certain code, EAT is written as 318 and CHAIR is written as 24156. How will TEACHER be written in that code?
a) 8812346
b) 8321436
c) 83 12436
d) 8313426
36. If NOIDA is written as 39658, how will INDIA be written?
a) 36568
b) 63568
c) 63569
d) 65368
37. In a certain code language, 253 means books are old, 546 means “man is old’ and ‘378’ means ‘buy good books. What stands for are in that code?
a) 2
b) 4
c) 5
d) 6
38. If oranges are apples, bananas’ are apricots, apples are chillies, apricots are oranges and chillies are bananas, then which of the following are green in colour?
a) Apricots
b) Appleses
c) Chillies
d) Bananas

About the author

Mallikarjuna

Leave a Comment

error: Content is protected !!