SBI Clerk

Accounting Bit Bank for APPSC | Panchayat Secretary | IBPS | SBI | SSC

Accounting



1.   Number  of  standing  committees  set  up  at  Gram  Panchayat  level  according  to Andhra  Pradesh  Panchayat  Raj  Act  are_________.  ?
Answer  ::   Six


2.   Major  source  of  income  for  both  Mandal  Parishad  and  Zilla  parishad  is ________.  ?
Answer  ::   Grants


3.   Number  of  standing  committees  in  Zilla  Parishads  is  _______.  ?
Answer  ::   Seven


4.   Janmabhoomi  programme  was  introduced  in__________.  ?
Answer  ::   1997


5.   Number  of  items  included  in  Twelfth  schedule  with  respect  to Municipalities________.    ?
Answer  ::   18


6.   50  percent  of  reservations  for  women  in  Panchayat  raj  institutions  were announced  by  Andhra  Pradesh  Government  on________.  ?
Answer  ::   November  25, 2011


7.   Marthandam Project  was  started  by_________.  ?
Answer  ::   Spencer  Hatch


8.     The  Royal  Commission  on  Decentralization  was  set  up  in________.  ?
Answer  ::   1907


9.   Chairman  of  the  Royal  Commission  on  Decentralization  is  ___________.  ?
Answer  ::   CEH Hobouse


10.   ______________  Commission  has  identified  the  importance  of  Panchayats  at village  level.  ?
Answer  ::   Royal  Commission  on  Decentralization


11.   Montague-Chemsford  Reforms  (1919)  brought  local  self  government  as a___________.  ?
Answer  ::   Provincial  transferred  subject



12.   Ashok  Mehta  committee  on  Panchayat  raj  Institutions  was  appointed by_________.  ?
Answer  ::   Janata  Government


13.   Representation  of  SCs  and  STs  in  the  election  to  Panchayat  Raj  Institutions  on the  basis  of  their  population  was  recommended  by___________.  ?
Answer  ::   Ashok Mehta  Committee


14.   G.V.K.  Rao  committee  on  various  aspects  of  Panchayat  Raj  Institutions  was  set up  in_____________.  ?
Answer  ::   1985


15.   PRIs  at  district  level  and  below  should  be  assigned  the  work  of  planning, implementation  and  monitoring  of  rural  development  programmes  was recommended  by___________.  ?
Answer  ::   G.V.K.  Rao  Committee


16.   __________  is  the  base  of  a  decentralized  democracy.  ?
Answer  ::   Gram  Sabha


17.   LM  Singhvi  committee  on  Panchayat  raj  system  was  appointed  in_____. ?
Answer  ::   1986


18.   Non-involvement  of  political  parties  in  Panchayat  elections  was recommended  by___________.  ?
Answer  ::   L.M.  Singhvi


19.   Constitutional  status  to  Panchayats  was  opposed  by___________.  ?
Answer  ::   Sarkaria   Commission


20.  _________  introduced  the  64th  Constitutional  Amendment  Bill  in  1989.  ?
Answer  ::   Rajiv Gandhi


21.   The  first  major  development  programme  introduced  in  1952  was_________.   ?
Answer  ::   Community  Development  Programme



22.   The  main  objective  of  community  development  programme  was________.
Answer  ::   Overall  development  of  rural  areas  and  people’s  participation

About the author

Mallikarjuna

Leave a Comment

error: Content is protected !!