Current Affairs

General Knowledge Quiz


1:  This  priest  king  discovered  at  Mohenjodaro  in  1927  wears  a  headband  and  has  a beard,  The  sculpture  is  about  18  cms  in  height. It  is  presently  kept  in  the  National  Museum of which city?
Ans: Karachi


2: Dr Patrick Russel (1727-1805) came to India and pioneered the study of what?
Ans: Father of Indian Ophiology


3:  Apart  from  Mahabharata,  there  is  a  Ghatotkacha  that  comes  in  Indian  history as  son of  Srigupta-former  chief  of  Pataliputra.  Can  you  name  the  dynasty that  ruled  over  Ganga Valley around 3rd century AD
Ans:  Lichchavis


4: In which city of India would you find the Napier Museum?
Ans: Trivandrum 


5:  This  school  in  Darjeeiing  gave  India  two  players  from  the  hockey  gold  medal  winning team  of  the  1936  Berlin  Games.  They  were  Joseph  Galibardy and  Cyril  Mitchie.  Name  the school
Ans: Goethals School-Kurseong


6:  In  1956,  Olympic  football  semi-final,  he  scored  India’s  only  goal  in  the  4-1  defeat  to Yugoslavia. This  football  legend  later  turned  into  coaching  youngsters  including  a  stint  with the football team of St Marys, Byculla. Name him
Ans:  Neville  D’Souza


7  She  joined  the  struggle  at  the  age  of  13  and  led  a  socio-political  movement  to  drive out  the  British  from  Manipur  and  Naga  areas. She  was  arrested  in  1932  at  the  age  of  16  and to  life  imprisonment. She  was  released  in  1947  and  plunged  herself    to  an  ideological  battle against  Naga  National  Council    (NNC)and  had  to  go  underground. She  was  s  awarded Padama  Bhushan and passed away in 1993. Who?
Ans: Rani Gaidinliu


8:  On  May 20,  1498,  Vasco  da  Gama  reached  Calicut  and  left  India  on  August  29,  1498, He  came  to  India  with  20  ships  in  1502-1503.  On  his  third  visit  to  India  as  a  Portugese viceroy-as  appointed  by  King  John  III, he  died  of  Malaria  in  Cochin  on  December  24,  1524. Which king sent him on the first expedition?
Ans: King Manuel I 


9:  In  1939,  when  World  War  II  broke  out,  which  viceroy declared  that  India  would  take part in the battle?
Ans: Lord Linlithgow


10: Which well-known Indian’s memorial is the Vijay Ghat?
Ans:  Lal  Bahadur  Shastri


11:  Who was  the  choreographer  for  the  Satajit  Ray  film  Shatranj  Ke  Khilari?
Ans:  Birju  Maharaj


12:  Unique  Identification  Authority of  India(UIDAI)  under  the  Planning  Commission  has  a brand  name. What?
Ans:  Aadhar


13:  Along  with  Jean  Dreze  ,  who  co-authored  India:  Economic  development  and  Social Opportunity  ?
Ans:  Amartya  Sen


14:  What  is  the  literal  meaning  of  ‘Nataraj’  in  Sanskrit?
Ans: Lord of Dance


15:  Which  member  of  the  Tagore  family  founded  Shantiniketan  in  1863?  
Ans:  Debendranath  Tagore


16:  Two  months after arriving  at  Calcutta  with Gaffky  and  Fischer,  he  had  observed  the  commashaped bacillus in seventy  cholera  victims.  His final communication  from  India (4  March  1884) designated  village  ponds,  used for  drinking  water  and  all  domestic  purposes,  as  sources  of  localized outbreaks…..Later  in  May  1897, when he reached  Bombay,  bubonic plague  was  epidemic in  upper India.  For  working  on  which  disease,  who  was  awarded  the  Nobel Prize  in  Medicine?
Ans:  Robert  Koch;  Tuberculosis


17:  On  November  11,  1995  a  section of  Michigan  Avenue  in  which  US  city has  been named after  an  Indian?  
Ans:  Chicago,  Swami  Vivekananda  way


18:  Pankaj  Gupta-  a  well  known  sports  administrator  gave  a  metaphoric  surname  to  an Indian  sports  legend. And  the  surname  stuck. Which  one?
Ans:  He  compared  Dhyan  Singh’s ability  to  that  of  a  moon  and  called  him  Dhyan  Chand. The  nickname  stuck


19:  The  students  of  this  school  are  called  Manorites.  It  is  situated  in  an  area  called Burlowganj.  Six of  India’s  hockey  gold  medallists  in  the  editions  of  1928,  1932  and  1936 studied  here.  Name  the  school
Ans:  St  George’s College,  Mussorie  (William  Goodsir  Cullen  and  Ernest  Goodsir  Cullen, Maurice  Gately,  Eric  Martins,  Carlyle  Tapsell  and  Lionel  Emmett)


20:  Sarvadamana  also  known  as  Bharata  was  the  son  of  which  famous  pair  in  Hindu mythology?
Ans:  Shakuntala  and  Dushyanta

About the author

Mallikarjuna

Leave a Comment

error: Content is protected !!