SBI Clerk

Accounting Bit Bank for APPSC | Panchayat Secretary | IBPS | SBI | SSC

Accounting 


1.   Meaning  of  BPL  in  the  context  of  rural  development  is_________.  ?
Answer  ::   Below Poverty  Line



2.   __________  are  the  factors  influencing  the  democracy.  ?
Answer  ::   Religion,  Population, Development,  Region  and  Education


3.   Grow  More  campaign  was  started  in  the  year__________.    ?
Answer  ::   1951


4.   Which  states  were  identified  under  6th  Scheduled  Areas_________.  ?
Answer  ::   Assam, Meghalaya,  Mizoram  and  Tripura


5.   Devolution  Index  was  developed  by__________.  ?
Answer  ::   National  Council  for Applied  Economic  Research


6.   _______  was  the  chairman  of  the  first  state  finance  commission  of Andhra  Pradesh.  ?
Answer  ::   M.  V.  Lakshmana  Rao


7.   Panchayat  Raj  system  was  first  introduced  in___________.  ?
Answer  ::   Rajasthan


8.  In  _________,  a  district  of  Rajasthan  Panchayat  Raj  system  was  first introduced.  ?
Answer  ::   Nagaur


9.   Calcutta  Municipal  Corporation  was  set  up  in_________.  ?
Answer  ::   1876


10.   State  Finance  Commission  will  be  appointed  for  every________.  ?
Answer  ::   5  Years


11.   Number  of  states  identified  under  5th  Scheduled  Areas______.  ?
Answer  ::   Nine


12.   __________  Committee  has  recommended  for  setting  up  of  District Development  Boards  under  the  chairmanship  of  Collector.  ?
Answer  ::   M.T.  Raju



13.   Hyderabad  Town  Hall  was  set  up  in_________.  ?
Answer  ::   1913


14.   Balwant  Rai  Mehta  Committee  appointed  by  Government  of  India in__________.    ?
Answer  ::   January  1957


15.   Balwant  Rai  Mehta  Committee  was  asked  to  examine__________.  ?
Answer  ::   The Working  of  Community  Development  Programme  and  National  Extension Service


16.   The  major  recommendation  of  Balwant  Rai  Mehta  committee  is  _________.   ?
Answer  ::   Establishment  of  3-tier  Panchayat  Raj  system


17.   The  constitutional  Act  (73rd  Amendment)  1992  came  into  force  on________.   ?
Answer  ::   24th  April  1993


18.   Backward  regions  Grant  Fund  aim  at_________.  ?
Answer  ::   Reducing  development deficits  of  the  country


19.   The  main  aim  of  Rashtriya  Gram  Swaraj  Yojana  is  __________.  ?
Answer  ::   Capacity building  and  training  of  the  elected  representatives  of  Panchayat  Raj Institutions


20.   The  projects  sanctioned  under  Rural  Business  Hubs  were__________.  ?
Answer  ::     Metal works,  carpets,  embroidery,  bio-fuels  and  horticulture  products

About the author

Mallikarjuna

Leave a Comment

error: Content is protected !!