Current Affairs

General Knowledge Questions and Answers

1. Who was the Viceroy at the time of Quit India Movement?
(A) Lord Irwin
(B) Lord Mountbatten
(C) Lord Wavell
(D) Lord Linlithgow
Ans : (D)

2. Who was the other Congress leader who joined with Motilal Nehru to start the Swaraj Party in 1923 ?
(A) G. K. Gokhale
(B) B. G. Tilak
(C) Chittaranjan Das
(D) M. K. Gandhi
Ans : (C)


3. What is the first sermon of Buddha called as ?
(A) Mahaparinirvansutta
(B) Brahmajalasutta
(C) Dhammachakkapabattanasutta
(D) Kachchayanagottasutta
Ans : (C)

4. From which of the following banks did Madan Mohan Malaviya take loans for financing “The Hindustan Times” ?
(A) State Bank of India
(B) Punjab National Bank
(C) Bank of Maharashtra
(D) Bank of Baroda
Ans : (B)


5. Who wrote the book “Why Socialism” ?
(A) Jayaprakash Narayan
(B) Mahatma Gandhi
(C) Acharya Narendra Dev
(D) M .N. Roy
Ans : (A)

6. An online discussion group that allows direct “live” communication is known as–
(A) Webcrawler
(B) chat group
(C) regional service provider
(D) hyperlink
Ans : (B)

7. Which of the following is a program that uses a variety of different approaches to identify and eliminate spam ?
(A) Directory search
(B) Anti-spam program
(C) Web server
(D) Web storefront creation package
Ans : (B)

8. Connection or link to other documents or Web Pages that contain related information is called–
(A) dial-up
(B) electronic commerce
(C) hyperlink
(D) e-cash
Ans : (C)


9. Which of the following is a programming language for creating special programs like applets ?
(A) Java
(B) cable
(C) domain name
 (D) Net
Ans : (A)

10. The system unit–
(A) coordinates input and output devices
(B) is the container that houses electronic components
(C) is a combination of hardware and software
(D) controls and manipulates data
Ans : (C)

11. Which of the following was used as a chemical weapon in the First World War?
(A) Mustard gas
(B) Water gas
(C) Hydrogen cyanide
(D) Carbon monoxide
Ans : (A)

12. The basis of European Union began with the signing of–
(A) Maastricht Treaty
(B) Treaty of Paris
(C) Treaty of Rome
(D) Treaty of Lisbon
Ans : (A)

13. National income ignores–
(A) sales of a firm.
 (B) salary of employees.
(C) exports of the IT sector.
(D) sale of land.
Ans : (D)

14. What are G. arboreum, G. herbaceum, G. hirsutum and G. barbadense, whose all the four species are cultivated in India ? (G = Gossypium)
(A) Species of wool
(B) Species of cotton
(C) Species of silk
(D) Species of jute
Ans : (B)

15. The soil formed by wind dust in and around hot deserts is called–
(A) silty soil
(B) loamy soil
(C) sandy soil
(D) loess soil
Ans : (D)

16. Who was chosen unanimously as the President of India ?
(A) K. R. Narayanan
 (B) Dr. A.P.J. Abdul Kalam
(C) Dr. S. Radhakrishnan
(D) Neelam Sanjiva Reddy
Ans : (D)

17. The Constitution of India was passed by the Constituent Assembly on–
(A) 26th November, 1949
(B) 26th January, 1949
(C) 17th October, 1949
(D) 14th November, 1949
Ans : (A)


18. The power to decide an election petition is vested in the–
(A) High Court
(B) Election Commission
(C) Parliament
(D) Supreme Court
Ans : (A)

19. The 1857 Mutiny failed mainly because–
(A) of lack of planning and leadership
(B) it was premature
(C) the British got French support
(D) the British numbered more.
Ans : (A)

20. The Story of ‘My Experiments with Truth’ is the autobiography of–
(A) Bal Gangadhar Tilak
(B) Mahatma Gandhi
(C) Lala Lajpat Rai
(D) Gopal Krishna Gokhale
Ans : (B)

21. In India, National Income estimates are prepared by–
(A) National Development Council
(B) Central Statistical Organisation
(C) National Sample Survey Organisation
(D) Planning Commission
Ans : (B)

22. Employment in Agriculture comes under–
(A) Services Sector
(B) Semi-organised Sector
(C) Organised Sector
(D) Unorganised Sector
Ans : (D)

23. Which of the following methods is effective in controlling
Balance of Payments (BoP)?
(A) Abolition of Export Duties
(B) Tourism Development
(C) Devaluation
(D) Foreign Direct Investment
Ans : (C)

24. Provisions relating to Panchayati Raj can be found in which
Schedule of the Indian Constitution ?
(A) 10
(B) 11
(C) 7
(D) 9
Ans : (B)


25. The first battle of Panipat took place in the year–
(A) 1527 A.D.
(B) 1528 A.D.
(C) 1525 A.D.
(D) 1526 A.D.
Ans : (D)

About the author

Mallikarjuna

Leave a Comment

error: Content is protected !!