Current Affairs

Indian History GK for RRB | SSC Exams

Important  General Knowledge  Questions about  

Indian  History for SSC Exam 

1.  Sea  route  to  India  was discovered  by ?
A.  Columbus
B.  Amundsen
C. Vasco–da–gama
D. None  of  these
Answer:C

2.  The  Aryans came  from Central Asia  to  India  around ?
A.  8000 B.C
B.  6500  B.C
C. 3500  B.C.
D.  2500  B.C.
Answer:D

3.  Which  one  of  the  following  was the  port city  of  the  Indus Valley Civilisation?
A.  Harappa
B.  Kalibangan
C. Lothal
D. Mohenjodara
Answer:C

4.  Rig  Veda  is believed  by the  historians  to  have  been  written  when  it  was ?
A.  Stone  Age
B.  Copper Age
C. Bronze  Age
D. Beginning  of  Iron  Age
Answer:D

5.  Babar entered  India  for the  first  time  through ?
A.  Sind
B.  Punjab
C. Kashmir
D.  Rajasthan
Answer:B

6.  Who  said  that  there  was  no  Slavery in  India?
A.  Fahien
B.  Strabo
C. Heiun  Tsang
D. Megasthenese
Answer:D

7.  Mahabharata  war took place  in ?
A.  500  AD
B.  900  BC
C. 1000  BC
D. 1200  BC
Answer:B

8.  The  magnificient  temple  at  Halebid  was established  by ?
A.  Cholas
B.  Pandyas
C. Hosysalas
D. Naickers
Answer:C

9.  India  derives its  name  from ?
A.  The  Hindus
B.  The  Aryans
C. Lord Indra
D. The  River Indus
Answer:D

10.  A  national religion  called  Din–i–Illahi was  promulgated  by ?
A.  Akbar
B.  Babur
C. Humayun
D. Aurangazeb
Answer:A

11.  Who  introduced  English  in  India?
A.  Lord  Rippon
B.  Lord  Dalhousie
C. Lord Canning
D. Lord William Bentick
Answer:D

12.  The  foundation  for  the  Vijayanagar city  and  kingdom  was laid  by ?
A.  Sadasiva  Raya
B.  Krishnadevaraya
C. Rama  Raya
D. Harihara and  Bukka
Answer:D

13.  The  quit  India  movement  was  started  in  the  year ?
A.  1942
B.  1945
C. 1943
D. 1939
Answer:A

14.  A  council  of  Eight  Ministers known  as the  Ashta  Paradhan  assisted?
A.  Sher Shah
B.  Balaji  Baji  Rao
C. Shivaji
D. Ahmad  Shah  Abdali
Answer:C

15.  Lord Buddha  made  his first  sermon  at ?
A.  Sarnath
B.  Pataliputra
C. Kapilavasthu
D. Lumbini Gardens
Answer:A

16.  Taj Mahal is on  the  banks  of ?
A.  Tapti
B.  Ganges
C. Jamuna
D. Cauvery
Answer:C

17.  Panipat  is modern ?
A.  Delhi
B.  Kurukshetra
C. Sonepat
D. Faridabad
Answer:B

18.  Indian  Napoleon  was ?
A.  Chandra  Gupta  I
B.  Samudra Gupta
C. Skanda  Gupta
D. Chandra Gupta
Answer:B

19.  Kanishka  followed ?
A.  Jainism
B.  Sikhism
C. Hinduism
D. Buddhism
Answer:D

20.  The  Mughal Empire  reached  its  zenith  of  expansion  under ?
A.  Akbar
B.  Humayun
C. Aurangazeb
D.  Shahjehan
Answer:C

21.  Do  or Die  slogan  is  associated  with ?
A.  Mahatma  Gandhi
B.  Bala  Gangadhara Tilak
C.  Jawaharlal Nehru
D. Nethaji
Answer:A

22.  Who  established  the  Mughal Dynasty?
A.  Akbar
B.  Babur
C. Humayun
D. Bahadur  Shah
Answer:B

23.  The  Indian  National Congress  was  founded  by ?
A.  Mahatma  Gandhi
B.  Annie  Besant
C. W.C.Bannerji
D. A.O.Hume
Answer:D

24.  The  Civil services  in  India  was established  by ?
A.  Lord  Rippon
B.  Lord  Dalhousie
C. Lord William Bentick
D. Lord  Cornwallis
Answer:A

25.  The  founder  of  Portuguese  power in  India  was ?
A.  Danes
B.  Salsette
C. Albuquerque
D. Vasco–da–gama
Answer:C

About the author

Mallikarjuna

Leave a Comment

error: Content is protected !!