SBI Clerk

Indian History Objective Questions for Competitive Exams

Indian History Objective Questions for Competitive Exams కోసం చిత్ర ఫలితం


1.  The statue of Gomateshwara at Sravanabelagola was built by—
A.    Chandragupta Maurya
B.     Kharvela
C.     Amoghavarsha
D.    Chamundaraya

Ans : (D)


2. ‘Live well, as long as you live. Live well even by borrowings, for once cremated, there is no return’. The rejection of after life is an aphorism of the—
  1. Kapalika sect
  1. Sunyavada of Nagarjun
  1. Ajivikas
D.    Charvakas Ans : (D)

3.  Which one of the following usages was a post-Vedic development ?
A.    Dharma-Artha-Kama-Moksha
B.     Brahmana-Kshatriya-Vaishya-Shudra
C.     Brahmacharya-Grihasthashrama-Vanaprastha-Sanyasa
D.    Indra-Surya-Rudra-Marut
Ans : (C)

4.  The capital of the kingdom of Maharaja Ranjit Singh was—
A.    Amritsar

B.     Patiala
C.     Lahore
D.    Kapurthala
Ans : (C)
5. In the Gandhara sculptures the preaching mudra associated with the Buddha’s First Sermon at Sarnath is—
  1. Abhaya
  1. Dhyana
  1. Dharmachakra
  1. Bhumisparsa
Ans : (C)
6.  The name of the poet Kalidas is mentioned in the—
A.    Allahabad pillar inscription
B.     Aihole inscription
C.     Alapadu grant
D.    Hanumakonda inscription
Ans : (B)
7.  Zero was invented by—
A.    Aryabhatta
B.     Varahamihira
C.     Bhaskara I
D.    An unknown Indian 
Ans : (D) 
8.  Which one of the following important trade centres of ancient India was on the trade route connecting Kalyana with Vengi ?
A.    Tagara
B.     Sripura
C.     Tripuri
D.    Tamralipti
Ans : (A)
9.  The first Indian ruler who joined the subsidiary Alliance was—
A.    The Nawab of Oudh
B.     The Nizam of Hyderabad
C.     Peshwa Baji Rao II
D.    The king of Travancore

Ans : (B)
10. Vidhushaka,  common character in Sanskrit drama is invariably a—
  1. Brahmana
  1. Kshatriya
  1. Vaishya
  1. Shudra
Ans : (A)
11.  Toramana belonged to the ethnic horde of the—
A.    Scythians
B.     Hunas
C.     Yue-chis
D.    Sakas Ans : (B)
12.  Who among the following is said to have witnessed the reigns of eight Delhi Sultans ?
A.    Ziauddin Barani
B.     Shams-i-siraj Afif
C.     Minhaj-us-siraj
D.    Amir Khusrau
Ans : (D)

13. The first Indian ruler to organize Haj pilgrimage at the expense of the state was—
  1. Alauddin Khilji
  1. Feroz Tughlaq
  1. Akbar
D.    Aurangzeb 
Ans : (C)

14.  Who among the following ladies wrote a historical account during the Mughal period ?
A.    Gulbadan Begum
B.     Noorjahan Begum
C.     Jahanara Begum
D.    Zebun-nissah Begum
Ans : (A)
15. The first to start  joint stock company to trade with India were the—
  1. Portuguese
  1. Dutch
  1. French
  1. Danish
 Ans : (B)

    About the author

    Mallikarjuna

    Leave a Comment

    error: Content is protected !!