Maths Tricks - Quantitative Aptitude Questions for Competitive Exams

1. The number of students studying Arts, Commerce and Science in an Institute in the year 2002 were in the ratio 8 : 5 : 6 respectively. If the number in the three disciplines increased by 30%, 20% and 60% respectively in the year 2003, what was the new respective ratio?
a) 9 : 7 : 8
b) 26 : 15 : 24
c) 27 : 13 : 12
d) Can't be determined
e) None of these
Ans: b


2. In how many different ways can the letters of the word 'HOUSING' be rearranged?
a) 120
b) 720
c) 2150
d) 2520
e) None of these
Ans: e


3. A boy walks 14m to cross a square field diagonally. What is the area of the square?
a) 78 sqm
b) 120 sqm
c) 118 sqm
d) Can't be determined
e) None of these
Ans: e


4. 8 women can complete a work in 10 days and 10 children take 16 days to complete the same work. How many days will 10 women and 12 children take to complete the work?
a) 5
b) 7
c) 3
d) Can't be determined
e) None of these
Ans: a


5. The difference between the Compound interest and the simple interest accrued on an amount of Rs. 2500 in 3 years was Rs. 153. 86. What was the rate of interest percent per annum?
a) 15
b) 12
c) 14
d) Can't be determined
e) None of these
Ans: c

In each of these questions, a number series is given. Only one number is wrong in each series. You have to find out the wrong number

11. 289   288   279   254   205   128   3
a) 288
b) 254
c) 205
d) 128
e) None of these
Ans: d




12. 2   10.5   53   265.5   1327.5   6640.5
a) 10.5
b) 1327.5
c) 6640.5
d) 265.5
e) None of these
Ans: b

13. 16   18   32   52   86   138   224
a) 52
b) 86
c) 138
d) 18
e) None of these
Ans: e

14. 6   35   173   689   2063   4125   4115
a) 689
b) 35
c) 4125
d) 2063
e) None of these
Ans: c

15.  4   5   18   81   385   2065
a) 385
b) 18
c) 2065
d) 81
e) None of these
Ans: a


Answer these questions based on the following information

The average age of Ramesh, Sushant, Vijay, Neel, Amit and Rodney is 58 years. Amit and Vijay's total age is 124 years. Sushant is thrice Neel's age. The average age of Ramesh and Rodney is 52 years. Vijay is 4 years younger than Sushant. The ages of Ramesh and Rodney are in the ratio 29: 23


16. Who amongst the following is the youngest?
a) Rodney
b) Ramesh
c) Vijay
d) Neel
e) Amit
Ans: d


17. What is the average age of Sushant, Neel, Vijay and Amit?
a) 173
b) 61
c) 57
d) 48
e) None of these
Ans: b


18. In how many years will Neel be exactly half of Vijay's present age?
a) 4
b) 20
c) 13
d) 18
e) None of these
Ans: c


19. What is the ratio of the ages of Amit and Neel?
a) 19 : 15
b) 29 : 21
c) 17 : 18
d) 13 : 11
e) None of these
Ans: a

20. How old is Vijay?
a) 82
b) 66
c) 58
d) 74
e) None of these
Ans: e