Current Affairs

SSC General Awareness Questions & Answers

SSC GENERAL AWARENESS QUESTIONS

1. Which Indian film stars was recently conferred Honorary Doctorate by Bedfordshire University, (U.K.) ?
(A) AmitabhBachhan
(B) Shah Rukh Khan
(C) Om Puri
(D)AmirKhan Answer.B


2. Williams Sisters won the U.S.
Open Women’s Doubles Title 2009 after defeating in the final-
(A) Leizal Herber and Cara Blank
(B) Kim Clijsters and Anna Kournikova
(C) Coroline Wozniacki and Dinara Safina
(D) Nathalie Deshy and Sania Mirza
Answer.A


3, Which one of the following is a military alliance ?
(A) ASEAN 
(B) SAARC
(C) NATO 
(D) NAFTA
Answer.C


4. The recipient of the 42nd Jnan Peeth Award is-
(A) Manohar Shastri
(B)Harish Pandya
(C)Satya Vrat Shastri
(D) K. Kamal Kumar Answer.C


5.World Development Report is an annual publication of-
(A) UNICEF
(B)UNDP
(C)WTO
(D) World Bank Answer.D


6. Which one of the following is correct ?
Player Sport
(A)jeev Milkha Singh -—Tennis
(B) jhulan Goswami —Cricket
(C) Baichung Bhutia —Hockey
(D) Pankaj Advani-Badmi.nton Answer.B


7.  _Which one of the following industrialists was declared ’The Business Person of the year 2008’ by the Times of India Survey ?
(A) Anil Ambani
(B) Rahul Bajaj
(C) Ratan Tata
(D) Gautam Adani Answer.C


8. Naina Devi peak forms a part of-
(A) Himalayan range located in Sikkim
(B) Himalayan range located in Kumaon region
(C) Himalayan range located in Nepal
(D) Himalayan range located in jammu & Kashmir
Answer.B


9. The aim of the ISRO’s OCEAN-SAT•2 satellite is—
(A) T0 provide ocean scientists knowledge – about mineral
resources under the sea
(B)To aid fishermen in identifying fishing zones
(C)To aid weathermen to fore-
cast cyclones and weather conditions
(D) All the above Answer.D


10. Who amongst the following is not the recipient of the Rajiv Gandhi Khel Rama Award ?
(A) Vijendra Singh
(B)Sushil Kumar
(C)M, C. Marykom
(D) Abhinav Bindra Answer.D


11. Nilgiri, Hirngiri and ’Beas’ are-
(A) Aircraft Carrier ships
(B)Frigates
(C)Nuclear submarines
(D) Oil tankers of ONGC Answer.B


12. The age of a tree can be calculated by-
(A) Number of branches
(B) Its height
(C) Girth of its trunk
(D) Number of its annual rings Answer.D


13. Which one of the statements
below explains the external economies of scale ?
(A) Starting a computer firm in a Techno Park to avail the expertise
(B) Expanding firms employing specialist accountants, lawyers and managers
(C) A manufacturer spreading the research and development

cost over the output

(D) A major supermarket gaining bulk discounts on direct purchase
Answer.C


14, Which one of the following types of unemployment is common in lndian agriculture
(A) Frictional
(B)Structural
(C)Disguised
(D)  Seasonal Answer.D


15. A rolling plan refers to a plan which-
(A) Does not change its targets every year
(B) Changes its allocations every year
(C) Changes its allocations and targets every year
(D) Changes only its targets every year

Answer.C 

About the author

Mallikarjuna

Leave a Comment

error: Content is protected !!