Biology

Objective Type Biology Questions & Answers for DSC / CTET

1. Ameoba undergoes cystation and divides in to many organisms in unfavourable conditions. This is called ____. 

Ans :   Multiple Fission
2. ____ is the reason for the enlarged cotyledons in beans 
Ans :   endosperm
3. AIDS: virus::Syphilis : ____. 
Ans :   bacteria
4. ASHA means ____. 
Ans :   Accredited Social Health Activist
5. The main function of tail in sperm is ____.
Ans :   Movement
6. ____ discovered the relation of lunch bell and mouth watering. 
Ans :   Ivon Pavlov
7. The direction of peristaltic movement is ____. 
Ans :   progressive & retrogressive
8. ____ sphincter that helps in opening of stomach in to duodenum. 
Ans :   pyloric
9. pH condition of stomach is ____. 
Ans :   acidic
10. The system which control the levels of the glucose in the blood is ____. 
Ans :   digestive system
11. Gene: DNA :: Virus : ____. 
Ans :   RNA
12. The species which is still living from 40 thousand years is ____. 
Ans :   Homo sapiens
13. Slow and stable process is ____. 
Ans :   evolution
14. If the % of long plants is 75, then it should be represented in ____. 
Ans :   phenotype
15. If there is two identical factors for a character, it is called ____. 
Ans :   Homozygous
16. The graphic represention of the feeding level of an ecosystem is ____. 
Ans :   ecological pyramid
17. In an industrial area so many industrial effluents are released into the water. If the residues are found in the organisms of food chain it is ____. 
Ans :    bio-accumulation
18. The type of forests are determined by ____. 
Ans :   temperature, sunlight
19. When biomass is used for energy production that is called ____. 
Ans :    bio fuel
20. The plants float on the surface water of the sea ____. 
Ans :    phytoplanktons
21. ____ is farmer-based intervention. 
Ans :   contour strip farming
22. UNDP means ____. 
Ans :   United Nations Development Programme
23. Ramya gave her old books to her sister. it is ____ type of conservation method. 
Ans :   reuse
24. The life line project for large part of telangana on river godavari is ____. 
Ans :   pochampadu project
25. The people of Rajasthan who saved forests are ____. 
Ans :   bishnois


Leave a Comment

error: Content is protected !!