Current Affairs

Objective General Knowledge 2018 for all Competitive Exams

1. Name the congressman from Oklahoma, who was recently confirmed on a 50-49 vote to become the 13th administrator of the National Aeronautics and Space Administration (NASA).
a. Robert Lightfoot
b. James Pattison
c. Jim Bridenstine
d. Andrew Badre
e. None of the Given options is true
Answer :     C


2. __________ was unveiled as official Macot of the FIBA Basketball World Cup 2019 in China.
a. Speed Tiger
b. Qiu Qiu
c. Livers of Edge
d. Son of Dreams
e. Tai Pai
Answer :     D


3. State-run Gujarat Narmada Valley Fertilizers & Chemicals Limited (GNFC) started its socio-economic Neem Project, inaugurated by Union Minister Smriti Irani in ________.
a. Jharkhand
b. Rajasthan
c. Punjab
d. Kerala
e.Uttar Pradesh
Answer :     E


4. Name the person who was recently appointed as the Secretary-General of industry body Federation of Indian Chambers of Commerce and Industry (FICCI).
a. Jyotsana Singh
b. Sanjaya Baru
c. Dilip Chenoy
d.Amrit Lal Raghuvanshi
e. Deepak Sehrawat
Answer :     C


5. Name the Former Delhi High Court Chief Justice who has passed away recently at the age of 94.
a. Rajinder Sachar
b. Amit Duggal
c. Parvinder Chadda
d. Jitender Singh
e. Anant Bharadwaj
Answer :     A


6. Name the filmmaker who has become the first-ever Bollywood filmmaker to get a place at the famous Madame Tussauds.
a. Shyam Benegal
b. Satyajit Ray
c. Mani Ratnam
d. Karan Johar
e. Rajkumar Hira
Answer :     D


7. Name the state police that has unveiled the Pocket Cop project, which will enable quicker verification of passport applicants, and search of accused persons, among others.
a. Maharashtra
b. Madhya Pradesh
c. Goa
d. Karnataka
e. Gujarat
Answer :     E


8. According to the TRA Brand Trust Report 2018, name the bank that was declared as the most-trusted bank (both public and private sector) in the country.
a. Allahabad Bank
b.State Bank of India
c. Bank of Baroda
d. Syndicate Bank
e. Bank of India
Answer :     B


9. Name the chairman of BCCL (India’s largest media house) who has received the All India Management Association’s (AIMA’s) annual award for lifetime contribution to media.
a. Inder Malhotra
b. Vinod Dua
c. M. V. Kamath
d. Kuldip Nayar
e. Indu Jain
Answer :     E


10. Veteran journalist and columnist TVR Shenoy passed away in Karnataka. Mr. Shenoy was awarded the prestigious Padma Bhushan award in ______________.
a. 2000
b. 2003
c. 2006
d. 2010
e. 2012
Answer :     B


11. Name the Formula one racer who has won the Chinese Grand Prix 2018.
a. Valtteri Bottas
b. Kimi Raikkonen
c. Daniel Ricciardo
d. Lewis Hamilton
e. Sebastian Vettel
Answer :     C


12. Swaziland’s King Mswati III, Africa’s last absolute monarch, officially changed the name of his country to _____________.
a. Republic of Swazis
b. Kingdom of eSwatini
c. Kingdom of Swazis
d. Republic of Mswati
e. None of the given options is true
Answer :     B


13. The Union Government formed a new integrated institutional mechanism, Defence Planning Committee (DPC) to reform the process of higher defense planning. The permanent body would be chaired by ________.
a. NITI Aayog CEO, Amitabh Kant
b. Venugopal, Attorney General of India
c. None of the Given options is true
d. National Security Advisor, Ajit Doval
e. NITI Aayog Vice-Chairman, Rajiv Kumar
Answer :     D


14. Name the lender that has received the Reserve Bank of India’s (RBI) approval to open two representative offices in London and Singapore.
a. ICICI Bank
b. HDFC Bank
c. Yes Bank
d. Axis Bank
e. Karur Vysya Bank
Answer :     C


15. According to the TRA Brand Trust Report 2018, name the bank that was announced as the best bank among the private ones.
a. Axis Bank
b. HDFC Bank
c. ICICI Bank
d. Kotak Mahindra Bank
e. IDFC Bank
Answer :     C


16. Name the actor who will receive Dadasaheb Phalke Excellence Award 2018 for the Best Leading Lady (Critics Award) for her memorable performance in Bhoomi.
a. Radhika Apte
b. Aditi Rao Hydari
c. Swara Bhaskar
d. Shilpi Marwaha
e. SujataKumar
Answer :     B


17. Name the Former US first lady who has passed away at the age of 92.
a. Kathleen Kennedy
b. Laura Lane Bush
c. Nancy Davis
d. Barbara Bush
e. EleanorRosalynn
Answer :     D


18. The Indian Government has launched the initiative named ________________ to attract international students to study in India.
a. India for All
b. India- Ocean of Opportunities
c. Study in India
d. Chances in India
e. None
Answer :     C


19. Vice President M Venkaiah Naidu has launched a health scheme of the Assam government
named _____________ that offers free medical care of up to 2 lakh rupees for every individual from BPL and APL families.
a. Atal Amrit Abhiyan
b. Jan Suraksha Abhiyan
c. Lok Seva Abhiyan
d. Atal Suraksha Abhiyan
e. None
Answer :     A


20. For which of the following Indian state, National Bank for Agriculture and Rural Development (NABARD) has extended total credit support of Rs 14,690 crore for 2017-18?
a. Gujarat
b. Rajasthan
c. Maharashtra
d. Madhya Pradesh
e. Kerala
Answer :     B


21. The first meeting of National Council on India’s Nutrition Challenges under POSHAN Abhiyaan was held in New Delhi. The meeting was chaired by _______________.
a. Amitabh Kant, CEO of NITI Aayog
b. Bibek Debroy, Member of NITI Aayog
c. Arvind Panghariya, former Vice Chairman of NITI Aayog
d. Ajit Doval, NSA of India
e. Dr.RajivKumar,ViceChairman,NITI Aayog
Answer :     E


22. India is now the world’s sixth largest economy worth Gross Domestic Product (GDP) at $2.6 trillion for 2017, according to the database of the International Monetary Fund’s World Economic Outlook (WEO). It has replaced _______________.
a. Russia
b. Japan
c. Switzerland
d. France
e. Singapore
Answer :     D


23. The Most Film Friendly State Award was announced recently by the Chairman of the Jury, Shri Ramesh Sippy. Name the state that was conferred the award for the Most Film Friendly State for its efforts towards easing filming in the State.
a. Maharashtra
b. Madhya Pradesh
c. Odisha
d. Gujarat
e. Karnataka
Answer :     B


24. The country’s biggest lender, State Bank of India (SBI) has come up with an alternate and convenient method of cash withdrawal f or its customers. Name the initiative with which bank is now providing facilities of cash.
a. Cash@POS
b. SBI for Cash
c. SBI@POS
d. POS@Lending
e. None
Answer :     A


25. As per the recently released 2018 Commonwealth Innovation Index, what is the ranking of India?
a. 5th
b. 12th
c. 7th
d. 15th
e. 10th
Answer :     E


26. With which of the following three Nordic countries India has signed important agreements on the visit of PM Modi to Stockholm?
a. Denmark, Finland, and Iceland
b. Norway, Denmark and Iceland
c. Sweden, Denmark and Iceland
d. Iceland, Norway and Sweden
e. Finland,Iceland,andNorway
Answer :     C


27. The International Monetary Fund (IMF) has projected that India is expected to grow at ________ in 2018 and _________ in 2019.
a. 7.3%, 7.7%
b. 7.2%, 7.6%
c. 7.1%, 7.5%
d. 7.4%, 7.8%
e. 7.0%,7.4%
Answer :     D


28. Name the country that has won an election to a crucial non-governmental organi zation committee in the United Nations.
a. Australia
b. India
c. Malaysia
d. Japan
e. Philippines
Answer :     B


29. Food and Agriculture Organization of the United Nations has Designated fourteen new sites, since 2106 as GIAHS, including the first ones in Europe. What does ‘H’ stands for in GIAHS?
a. Homage
b. Horizon
c. Heritage
d. Highway
e. Helix
Answer :     C


30. Commerce and Industry Minister has launched the Federation of Indian Export Organizations (FIEO) GlobalLinker platform for MSME exporters in New Delhi. FIEO was set up in  _____________.
a. 1960
b. 1965
c. 1970
d. 1975
e. 1980
Answer :     B


31. The 2.5-km-long and second longest bridge of Odisha has been recently opened for public by the CM Naveen Patnaik. It has been built on which of the following river?
a. Mahanadi River
b. Krishna River
c. Brahmani River
d. Ib river
e. Subarnarekha River
Answer :     D


32. The SIDM of India and the Group ementdes Industries Françaises Aeronautiqueset Spatiales (GIFAS) of France have signed an MoU on the sidelines of a major industrial mission in India in the field of aerospace and defence organized by GIFAS. What does SIDM stands for?
a. Society of Indian Defence Manufacturers
b. Society of Indian Development of Manufacturers
c. Society of Indian Dynamic Manufacturers
d. Society of Indian Demo Manufacturers
e. None
Answer :     A


33. The Ministry of External Affairs in cooperation with the Government of which of the following country and the United Nations Office for Disarmament Affairs (UNODA) hosted the India-Wiesbaden Conference 2018 in New-Delhi?
a. USA
b. Japan
c. Russia
d. Germany
e. France
Answer :     D

34. Bisket Jatra is the famous historical festival that has begun recently in ____________.
a. Pakistan
b. Bhutan
c. Nepal
d. Sri Lanka
e. Bangladesh
Answer :     C

About the author

Mallikarjuna

Leave a Comment

error: Content is protected !!