SBI Clerk

Marketing Aptitude/ Computer Knowledge for IBPS | SBI | SSC CGL

Marketing Aptitude/ Computer Knowledge for 

IBPS | SBI | SSC CGL


1.Cross -selling covers—
(A)Identifying customer needs
(B)matching the products to customer needs
(C)convincing the customers of product benefit
(D)Responding to questions and objections of customers
(E)All of these


2.A Prospect means—
(A)Any customer who walks in to the Bank
(B)an employee of the bank
(C)A customer who is likely to be interested in Bank’s Productor service
(D)a depositor of the bank
(E)a borrower of the bank


3.A Lead means ?
(A)A Prospect who is more likely to avail of the Bank’s Product
(B)a political leader
(C)a religious leader
(D)a bank chairman
(E)None of these


4.Innovation means—
(A)Compensation
(B)Inspiration
(C)Additional perquisites
(D)Implementing new ideas or new methods
(E)None of these


5.a call means ?
(A)Calling on friends
(B)calling on bank employees
(C)calling on prospective customers
(D)To make telephone calls
(E)Calling on relatives


6.the traditional marketing style involves
(A)Telemarketing
(B)digital marketing
(C)indirect marketing
(D)direct marketing
(E)All of these


7.modern methods of marketing included
(A)Publicity on the net
(B)Advertisement on the net
(C)Soliciting business through e-mail
(D)Telemarketing
(E)All of these


8.A true marketing mindset requires
(A)Command and order mindset
(B)Control mindset
(C)Active mindset
(D)Passive mindset
(E)None of these


9.Which of the following sentences is True?
(A)marketing is not required in a buyers embarks
(B)marketing is not required in a seller smart
(C)Marketing is not required due to globalization
(D)Marketing is not required due to competition
(E)Marketing is not required due to liberalization



10.For effective marketing, the salesmen should have which of these qualities?
(A)Creativity
(B)Team spirit
(C)Motivation
(D)Effective communication skills
(E)All of these


11.Market information means?
(A)Knowledge of shops and bazaars
(B)Knowledge of shopping malls
(C)Knowledge of customer profile and product mix
(D)Knowledge of various languages
(E)None of these


12.market research is needed for?
(A)Deciding the market area
(B)Deciding the right product to be sold
(C)Making proper marketing decisions
(D)Deciding right time to sell
(E)All of these


13.Which of the following statements is True?
(A)Marketing makes the Company to go into loss due to higher expenses
(B)Marketing is not required in profit- making companies
(C)Marketing sharpens the minds of the employees
(D)Marketing is a time -bound seasonal function
(E)Marketing is a waste of time



14.Marketing Plan helps in?
(A)Better lead generation
(B)Better systems
(C)Better results
(D)Improved Balance Sheet
(E)Better customer service


15.If Marketing is done effectively, which of the following is not required?
(A)Advertisement
(B)Publicity
(C)Market Research
(D)Market Segmentation
(E)None of these


16.Motivation means?
(A)Inspiring employees to perform better
(B)Better Communication Skills
(C)Sales coaching
(D)Market Research
(E)None of these


17.In a Selling Process in today’s world—
(A)Only standard products are sold
(B)No customization required
(C)The Seller need not have product knowledge
(D)The Seller should aim at customer satisfaction
(E)Only quantum of sales matters


18.Find the True statement—
(A)Marketing is a waste of the employees prime
(B)Marketing is not required in India due to it’s vast population
(C)Marketing involves additional work
(D)Marketing involves team work
(E)Marketing is not required today due to  T advancement


19.A Target Market is—
(A)Entire country
(B)Entire city
(C)Entire globe
(D)That which consists of customers who need the identified product
(E)All of these


20.Sales for recasting involves
(A)Sales Planning
(B)Sales pricing
(C)Distribution Channels
(D)Consumer tastes
(E)All of these



Answers ::
1.(B)
2.(C)
3.(A)
4.(D)
5.(C)
6.(C)
7.(E)
8.(A)
9.(B)
10.(E)
11.(C)
12.(E)
13.(E)
14.(E)
15.(B)
16.(A)
17.(D)
18.(D)
19.(D)
20.(E)


Leave a Comment

error: Content is protected !!