Current Affairs

INDIAN HISTORY Useful for Civils, SSC, NDA, TSPSC, APPSC

1. The most important source of our infor mation on ancient India’s cultural history are:
Answer : . literature and epics

2. The granary discovered at Harappa was located:
Answer : . near the river Ravi

3. In his inscriptions Ashoka calls himself:
Answer : . Devanampriya Priyadarshni king

4. Indus seaport lothal is in
Answer : . Gujarat

5. Which Indus city has houses with do ors on the main streets?
Answer : . Lothal

6. Which Harappan site has the most impressive drainage system?
Answer :  Harappa

7. Which dynasty built Mahabalipuram?
Answer : . Pallava

8. Which was probably the most popular assembly in which even women en joyed an equal status with men in the Early Vedic period?
Answer : . Vidatha

9. Who gives detailed account of the mu nicipal administration of Mauryas?
Answer : . Megasthenes

10. The Mehrauli pillar inscription belongs to the period of the:
Answer : . Guptas

11. Which book deals with the history of Kashmir?
Answer :  Rajatarangini

12. Which book mentioned division of the Mauryan Society into seven classes?
Answer : . Indica

13. The varnas came to be transformed into the hereditary castes during the:
Answer : . Later Vedic period

14. Important progress in Gupta Age of Indian History is ………
Answer : . Significant contribution to Indian astronomy by Aryabhatta

15. Who wrote commentaries on Harshavardhana’s administration and the court life in Kannauj?
Answer : . Hiuen-Tsang

16. The Jaina saint credited with the spread of Jainism in Karnataka (south India) was:
Answer : . Bhadrabahu

17. The greatest Chola king in the dynasty of the Cholas of Thanjavur was
Answer : . Rajaraja-I

18. The main focus of the Rigvedic culture was
Answer : . Indus Valley

19. The Veda, which is partly a prose work, is
Answer : . Yajurveda

20. Nagarjuna is known as the Einstein of India because:
Answer : . He propounded the theory of Shunyavada similar to Einstein’s theory of Relativity.

21. Angas means ?
Answer : . holy books of jains

22. In which sect was Bindusara interested?
Answer : . Ajivakas

23. The correct descending order of the Mauryan officers, at the district level, was
Answer : . Pradeshika, rajuka, yukta

24. The important tree worshipped by Harappans is weapons were made of
Answer : . pipal tree

25. Which one of the four varnas mentioned in the Purushasukta of the mandala X of the Rig Veda is referred in the other parts of RigVeda in the sense of a Varna?
Answer : . Shudras

26. Which of the following Gupta emperorsis represented his coins as playing the lute or Veena?
Answer : . Samudragupta

27. Who is the author of Vikramaka charita?
Answer : . Bilhana

28. With reference to the invaders in ancient India what is the correct chronological order?
Answer : . Greeks-Sakas-Kushanas

29. The system of philosophy with which the name of Kapila is prominently associated is:
Answer : . Sankhya

30. Varaha mihira’s encyclopedian work is
Answer : . Brihat Samhita

31. The famous dialogue between Nachiketa and Yama is mentioned in the
Answer : . Kathopanishad

32. The Badami rock inscription of Pulakesin-I is dated in Saka Year 465. If the same work to be dated in Vikram Samvat, the year would be
Answer : . 601

33. Vipas is also called as
Answer : . Jhelum

34. The origin of Indian music can be traced to which one of the Vedic Samhitas?
Answer : . Samaveda

35. The first elaborate description of Upanayana Sanskar is found in the
Answer : . Tandyamaha Brahmana


36. Stupa means
Answer : . A kind of tomb where the relics of Buddha and other Buddhist monks are kept

37. Which book states that Srinagar was built by Ashoka?
Answer : . Kalhana’s Rajatarangini

38. The founder of Satavahanas
Answer : . – Srimuka

39. Patanjali, the second great grammarian of Ancient India, was a contemporary of
Answer : . Pushyamitra Sunga

40. Who was famous king of the Satavahana dynasty?
Answer : . Goutami putra satakarni

41. Who was the founder of the Kanva dynasty?
Answer : . Vassudeva

42. Who started the Saka Era and when?
Answer : . Kanishka in 78 AD

43. The famous Buddhist scholar Ashvaghosha was a contemporary of ..
Answer : . Kanishka

44. The Harappan civilizations do not have homogeneity or uniformity in
Answer : . burial practices

45. A prominent Harappan site, being surrounded by flood barriers in order to protect it with the aid of UNESCO funds, is
Answer : . Mohenjodaro

46. The people of Harappa and Mohenjo -Daro culture belonged to the
Answer : . Chalcolithic Age

47. The Kailasha temple is located in the caves of
Answer : . Ellora

48. The words Satyameva Jayate in the State Emblem adopted by the Government of India have been taken from which Upanishad?
Answer : . Mundaka Upanishad

49. Who is the first ruler to embrace Buddhism?
Answer :  Ashoka

50. Gupta ruler who faced invasion of Hunas is …………..
Answer : . Budhagupta

51. How did the Maurya Empire finally end?
Answer : . The last Mauryan ruler was killed by his General

52. The building of the famous Kailasa temple at Ellora was executed under the Rashtrakuta king
Answer : . Krishna-I

53. The Rathas of Mahabalipuram, the rock- cut architecture, were built by a king of the dynasty of
Answer : . Pallava

54. The famous Harappan site of Dholavira is situated in
Answer :  Gujarat

55. The Vedic term vrihi stands for
Answer : . Rice

56. Who was the patron of the 3rd Buddhist council?
Answer : . Kanishka

57. Which one of the following places has yielded earliest Stupa railing?
Answer : . Sanchi

58. Ashoka sent missionaries to
Answer : . Tibet and Ceylon

59. Which dynasty was ruling Magadha at the time of Alexander’s invasion?
Answer : . The Nanda

60. Chittannavasal cave paintings belong to ……… dynasty
Answer : . Pallava

61. What was the capital of the early Chalukyas?
Answer : . Badami

62. What was the purpose of the Indian visit of Hiuen Tsang?
Answer : . To visit the holy places connected with Buddhism

63. Harsha’s court poet is 
Answer : . Bana

Leave a Comment

error: Content is protected !!