Current Affairs

Indian History (for Civils, SSC & Others)

1. Which of the following Indian literature is the earliest known works?
A. Puranas
B. Rig Vedas
C. Sama Vedas
D. Rajtrangini
Answer :: B

2. Which Indian literature is a collection of 1028 hymns written in Vedic Sanskrit?
A. Rig Vedas
B. Sama Vedas
C. Brahamans
D. Aryankas
Answer ::: A

3. Which statement (s) is/are correct about Aryankas?
I. It is a treatise of forest which explain the the rituals while dwelling into the philosophical discussions of the Brahmanas.
II. They record the transitions between ritualistic symbolism of Brahmanas and philosophical aspects of Upani shads.
Code:
A. Only I
B. Only II
C. Both I & II
D. Neither I nor II
Answer ::: C

4. Consider the following statements: 
I. Brahmanas and Aryankas followed by philosophical doctrines of Upani shads
II. Brahmanas are contains detailed explanation about Vedic literature and instructions.
Which statement (s) is/are correct about Ancient Indian literature?
A. Only I
B. Only II
C. Both I & II
D. Neither I nor II
Answer ::: C

5. Which Ancient Indian literature deals with concepts about origin of universe, death and birth, material and spiritual world?
A. Rig Vedas
B. AtharvaVedas
C. Aryankas
D. Upanishad
Answer ::: D

6. Consider the following statement (s) related to the Ancient Sanskrit literature:
I. The works of Kalidasa include the Kumarsambhava, the Raghuvamsha, the Meghaduta, the Abhijnansha kuntalam are considered classics in field of poetry and style.
II. Bana wrote Harshacharita which is a biography of King Harsha and Kadam bari.
III. Dandin wrote Daskumarcharita (the tale of 10 prince).
Which statement (s) is/are correct?
A. Only I
B. Only II
C. I & III
D. All of the above
Answer ::: D

7. Which of the following statement is correct about South-Indian Literature?
A. In Southern India, the ancient Indian writings were written in four Dravidian languages which developed their own script and literature, these are, Tamil, Telugu, Kannada, Malaya lam.
B. Tamil is the oldest with literature dating back to early centuries of Christian era. This developed during the three Sangams (assemblies of poets and writers) held during different times.
C. Both A & B
D. None of the above
Answer ::: C

8. Who among the following wrote the Kural, which deals with many aspects of life and religion?
A. Thiruvalluvar
B. Ayaikar
C. Shankracharya
D. Rishi Agasta
Answer ::: A

9. Which is a work of Tamil Grammar that is said to be the earliest extant work of Tamil Literature?
A. Tolkappiyam
B. Patinenmelkanakku
C. Patinenkilkanakku
D. None of the above
Answer ::: A

10. Which Sangam literature was composed by Jain monks and the theme is the transient nature of life and youth?
A. Nanmanikkatiga
B. Naaladiyar
C. Inna Narpathu
D. Iniyavai Narpathu
Answer ::: B

11. Which of the following Sangam Text is the collection of 100 songs of Vilambi Naganaar and deals conditions / emotions of 4 types of people who cannot sleep in the night and they are thief, lovelorn, after money, and worrying about losing money?
A. Nanmanikkatiga
B. Acharakkovai
C. Thirikatukam
D. Kalavazhi Narpathu
Answer ::: A

12. Which of the following Tamil literature was written by Ilango Adigal, brother of Senguvattan, a Chera King and who was a Jain monk is a highly regarded epic?
A. Kainnilai
B. Elathi
C. Silappatikaram
D. None of the above
Answer ::: C

13. Which of the following Ancient Indian literature was a treatise on the science of governance?
A. Manusmriti
B. Arthsashtra
C. Mahabharata
D. None of the above
Answer ::: B

14. Consider the following statement (s) is/are related to the Smritis :
I. It deals with the performance of duties, customs and laws prescribed according to Dharma
II. It is concerned mainly with the rules of the organization of the monasteries.
Which of the above statement (s) is/are correct?
A. Only I
B. Only II
C. Both I & II
D. Neither I nor II
Answer ::: A

15. Which of the following ancient treatise was the great Buddhist work consisting of dialogues between the IndoGreek King Menander and the Buddhist philosopher Nagasena?
A. Milnda Panha
B. Sutta Patika
C. Vinayapitaka
D. Buddhhacharita
Answer ::: A

16. Who among the following renowned Scholar wrote the biography of King Harsha and Kadambari?
A. Bharavi
B. Bhartrihari
C. Bana
D. Magha
Answer ::: C

17. Which was/were the greatest poetry and drama work of Kaildas?
A. Kumarasambhava
B. Raghuvamsa
C. Meghaduta
D. All of the above
Answer ::: D

18. Which Buddhist literature consists of dialogues between the Buddha and his followers?
A. Milnda Panha
B. Sutta Patika
C. Vinayapitaka
D. Buddhhacharita
Answer ::: B

19. Which ancient account describes the Nandas expedition over all their rival monarchs that make them powerful rulers of North India?
A. Manusmriti
B. Vedas
C. Puranas
D. Brahamanas
Answer ::: C

20. Who has given the treatise on the rule of the Pandyan kingdom by Pandala a daughter of Herakles?
A. Megasthenes
B. Kautilya
C. Banabhatt
D. Kalidas
Answer ::: A

21. Which was the world- famous treatise of the amorous arts?
A. Kamasutra
B. Vemanasatakam
C. Both A & B
D. Neither A & B
Answer ::: A

22. Who among the following 8th century Sanskrit poet wrote Gandavadha which describes the exploits of Yasoverman (king of Kanyakubj) ?
A. Vagabhatta
B. Vemana
C. Vidyapati
D. Vakpati
Answer ::: D

23. Which of the following Assamese literature is Buddhist songs composed in the 8th to 12th centuries?
A. Charyapadas
B. Kotha Ramayana
C. Drona Parva
D. None of the above
Answer ::: A

24. Which is a treatise on the science of governance?
A. Mahabharata
B. Ramayana
C. Kautilya’s Arthshastra
D. Chandrawati Ramayana
Answer ::: C

25. Consider the following statement (s) related to the Manusmriti
1. Smritis dealt with the performance of duties, customs and laws prescribed according to Dharma.
2. Consists mainly of dialogues bet ween the Buddha and his followers. Which of the above statement (s) is/are correct?
A. Only I
B. Only II
C. Both I & II
D. Neither I nor II
Answer ::: A

26. Which of the following is/are poetry and drama?
A. Kumarasambhava
B. Raghuvamsa
C. Abhijnanashakuntalam
D. All of the above
Answer ::: D

27. Select the correct pair of writer and their book:
A. Bhavabhuti’s Utter -Ramacharita
B. Bharavi’s Mricchakatika
C. Vishakhadatta’s Rajdoot
D. Shudraka’s Kirtarjuniya
Answer ::: A

28. Which ancient literature contains short stories that have the priceless treasure of morality and knowledge?
A. Panchtanra
B. Hitopdesha
C. Mahabharata
D. None of the above
Answer ::: B

29. Select the correct statement (s) is/are correct about Upanishad philosophy.
A. Indicates learning from a spiritual teacher.
B. Indicates learning from best teacher.
C. Indicates learning from best teacher who have morality and knowledge.
D. All of the above
Answer ::: A

30. Consider the following statement (s) is/are related to the Atharva Veda.
I. The Atharva Veda basically consists of charms and spells that were prevalent at that time in the society.
II. The Atharva Veda presents a portrait of the Vedic society. One can find an independent and parallel stream of knowledge and thought in the Atharva Veda.
Which of the above statement (s) is/ are correct?
A. Only I
B. Only II
C. Both I & II
D. Neither I nor II
Answer ::: C

31. Consider the following statement (S) related to the Ancient Indian Literature 
I. Vedas, Puranas, Kautilya’s Arthashastra, and other literature besides foreign accounts are only available literary sources that restructure the Ancient Indian History 
II. The archaeological sources like epigraphic, numismatic and architectural remains besides archaeological explo rations and excavations also help in restructuring Ancient Indian History.
Which of the following statement(s) is/are correct?
A. Only I
B. Only II
C. Both I and II
D. Neither I nor II
Answer ::: C

32. Consider the following statement (s) regarding Ancient Indian Literature that helps in restructuring of Indian history
I. Ancient literature is religious in nature, and contain exaggerated mythical story without any chronology i.e., puranic and epic literature
II. A large number of inscriptions, coins and local chronicles do indicate an effort towards history writing. Which of the following statement(s) is/are correct?
A. Only I
B. Only II
C. Both I and II
D. Neither I nor II
Answer ::: C

33. Consider the following statements re garding the Vedic literature available for reconstructing the ancient Indian history:
I. Vedic literature, mainly the four Vedas i.e. Rig, Yajur, Sama and Atharva Vedas, are entirely in a different language, which can be called the Vedic language.
II. The vocabulary of Vedic literature contains a wide range of meaning and at times different in grammatical usages.
Which of the following statement(s) is/are correct?
A. Only I
B. Only II
C. Both I & II
D. None of the above
Answer ::: C

34. Which of the following statement is/are correct?
I. Panini’s Ashtadhyayi, book on grammar in eight chapters is the final culmination of this excellent art of writing in sutra (precepts) in which every chapter is precisely interwoven.
II. The Brahmanas elaborates vedic caste system of the society.
Code:
A. Only I
B. Only II
C. Both I & II
D. None of the above
Answer ::: B

35. Select the correct language in which Jain and Buddhist literature were written?
A. Prakrit
B. Pali
C. Sanskrit
D. Both A & B
Answer ::: D

36. Consider the following statement (s) re garding the Dharmasutras and the Smritis :
I. Texts were considered as the rules and regulations for the general public and for the rulers.
II. Dharmasutras and the Smritis can also be termed in the modern concept as the constitution and law books for the ancient Indian polity and society. Which of the following statement(s) is/are correct?
A. Only I
B. I and II
C. Both I & II
D. None of the above
Answer ::: C

37. Consider the following statement (s) related with the Kautilya’s Arthashastra:
I. Kautilya’s Arthashastra is a book on statecraft was written in Gupta Period. 
II. Arthashastra was written in the fourth century B.C. by Kautilya, from which it appeared a tradition of writing on and teaching of statecrafts because Kautilya acknowledges his debt to his predecessors in the field. Which of the following statement(s) is/are correct?
A. Only I
B. Only II
C. Both I & II
D. None of the above
Answer ::: B

38. Who among the following has written the play of Mudrarakshasha (narrates the ascent of the king Chandragupta Maurya)?
A. Kautilya
B. Vishakhadatta
C. Kalidasa
D. Panini
Answer ::: B

39. Who among the following has written Malavikagnimitram?
A. Pusyamitra Sunga
B. Banabhatta
C. Kautilya
D. Kalidasa
Answer ::: D

40. Which of the following statement (s) is/are not correct about the Sangam literature?
A. The Sangam literature describes many kings and dynasties of South India.
B. The Sangam literature describes many kings and dynasties of North India.
C. Sangama is compilation of poems by group of poets of different times patronised by many chiefs and kings.
D. Both B & C
Answer ::: B

41. Which of the following statement (s) is/are correct about Panini’s great grammar the Ashtadhyayi?
A. It was most probably composed towards the 4th century BC.
B. It was stated that with Panini the language attained its highest state of development and thereafter there was improvement only in its vocabulary.
C. Both A & B
D. None of the above
Answer ::: C

42. Who among the following had written the ‘Rajatarangini’ which was the metrical legendary and historical chronicle of the north-western Indian subcontinent?
A. Megasthenese
B. Kalhana
C. Al-Biruni
D. Herodotus
Answer ::: B

43. Consider the following statements related to the Megasthenese profess of writing:
I. Megasthenese wrote extensively in a book called ‘Indica’ which is no longer available to us.
II. Megasthenese’s writings could be seen through various extracts in the writings of Diodorous, Strabo and Arrian.
III. Megasthenese mentions that Indian society comprised of seven castes (jatis).
Which of the following statement(s) is/are correct?
A. Only I
B. I and II
C. II and III
D. All of the above
Answer ::: D

44. Match the following:
Set – I Set-II
a. RigVeda 
1. A collection of spells and charms
b. Samveda 
2. A collection of songs mostly taken from Rig Veda
c. Yajurveda 
3. A collection of sac rificial formulae  
d. Atharvaveda 
4. A collection of hymns
Code:
A. 4 2 3 1
B. 1 2 3 4
C. 3 4 2 1
D. 1 2 4 3
Answer ::: A

45. Consider the following statements regarding the age of Vedic Civilisation:
I. Bal Gangadhar Tilak, on astronomical grounds, dated Rig Veda to .6000 B.C. to Harmon Jacobi, Vedic civilization flourished between 4500 B.C. and 2500 B.C. and the Samhitas were composed in the latter half of the period.
II. Famous Sanskritist, Winternitz felt that the Rig Veda was probably composed in the third millennium B.C. Which of the following statement(s)
is/are not correct?
A. Only I
B. Only II
C. Both I and II
D. Neither I nor II
Answer ::: D

46. Which of the following statement (s) is/are correct about ancient Indian literature?
A. The Puranas is important as they we re the main influence in the development from early Vedic religion to Hinduism.
B. The Shastras contained works of science and philosophy.
C. The Bhagvad Gita a later addition to the Mahabharata enshrines a philosophical doctrine and in it are described the three paths to salvation: karma, gyan and bhakti.
D. All of the above
Answer ::: D

47. Select correct pair of book and author.
A. Mudrarakshasa: Somdeva
B. Brihat Samhita: Ravi Kriti
C. Kathasaritsagar: Visakdatta
D. Panchsidhantika : Varharmihara
Answer ::: D

48. Find the correct pair of Poet in the Court of the King during Ancient India
A. Vasumitra : Kanishka
B. Harisena : Chandragupta II
C. Kalidasa : Samudragupta II
D. Banabhatta : Pulkesin II
Answer ::: A

49. Consider the following statement (s) is/are related to the historical literary sources of Ancient India
I. The ‘Puranas’ serves as a source of historical facts of ancient India. There are eighteen Puranas. They provide historical information of various dynasties.
II. According to Dr. R.C. Majumdar, the war occurred in 1000 B.C. Apart from the Kurukshetra war, the Maha bharata contains various accounts of social life and religious thinking of the people of ancient India. Which is/are correct statement (s)?
A. Only I B. Only II
C. Both I and II
D. Neither I nor II
Answer ::: C

50. Who among the following had written down the ‘Ramcharita’?
A. Sandhyakara Nandi
B. Chand Bardoi
C. Banabhatta
D. Kalhana
Answer ::: A

51. Which of the following play is set in the ancient city of Ujjayini during the reign of the King Palaka?
A. Mrcchakatika
B. Raghuvansa
C. Sri Adi Kala
D. None of the above
Answer ::: A

52. Which of the following is not an important limb of Vedas?
A. Siksha (Phonetics)
B. Kalpa (Ritual)
C. Vyakarna (Grammer)
D. Ashtadhyayi
Answer ::: D

53. Which among the following book based on the exploits of Yasovarman of Kanauj?
A. Rajatarangini
B. Gaudavaho
C. Malavikagnimitram
D. All of the above
Answer ::: B

54. Who among the following writer’s book gives the detail information about the invasion of India by Alexander?
A. Herodotus
B. Megasthenes
C. Arrian
D. Ptolemy
Answer ::: C

55. Find out the odd one:
A. Hiuen-Tsang: Acquired knowledge of Indian society through literature.
B. AI-Biruni: Given valuable account about Harshavardhana
C. Megasthenes: Describes about the Indo-Persian relations.
D. Ptolemy: Written a geographical treatise on India.
Answer ::: D

56. Select the incorrect pair:
A. Chinese : Used the term Tien-Chuor Chuantu for India during the 1st century A.D.
B. Hiuen-Tsang : Promotes the term Yin-Tu to refer India.
C. I-Tsing : Mentioned the terms such as Arya-desa and Brahmarashtra for India.
D. Panini : Mentioned the term ‘Bharata’ for a region of 60 Janapadas
Answer ::: D

57. Which among the following is the great Buddhist work consisting of dialogues between the Indo-Greek King Mena nder and the Buddhist philosopher Nagasena?
A. Milinda Panha
B. Arthsashtra
C. Jataka
D. Kumarasambhava
Answer ::: A

58. Who wrote the famous Kural which in verse deals with many aspects of life and religion?
A. Bhartrihari
B. Bana
C. Magha
D. Thiruvalluvar
Answer ::: D

59. Consider the following statement (s) is/are related to the Jataka tales
I. It is a collection of tales belonging to the pre-Buddhist period give us a revealing glimpse into a period when the fusion between the Aryan and the Dravidian races had been almost completed.
II. It gives us the periods of rule and genealogies of dynasties of kings. Which is/are correct statement (s)?
A. Only I
B. Only II
C. Both I and II
D. Neither I nor II
Answer ::: C

60. Consider the following statement (s) is/are related to the literature in Ancient India
I. The earliest known work of the Aryans in India was the Rig Veda which is a collection of 1048 hymns in Vedic San skrit.
II. Most of the hymns are in praise of different Vedic deities and were intended for recitation at the Yajnas or sacrifi ces.
Which is/are correct statement (s)?
A. Only I
B. Only II
C. Both I and II
D. Neither I nor II
Answer ::: B

About the author

Mallikarjuna

Mallikarjuna

Leave a Comment

error: Content is protected !!