Current Affairs

Important General Knowledge Questions and Answers


1. Externality theory is the basic theory of the following branch
of Economics–
(A) Macro Economics
(B) Environomics
(C) Fiscal Economics
(D) International Economics
Ans : (D)


2. Diamonds are priced higher than water because–
(A) consumers do not buy them at lower prices.
(B) they are sold by selected firms with monopolistic powers.
(C) their marginal utility to buyers is higher than that of water.
(D) their total utility to buyers is higher than that of wafer.
Ans : (C)


3. Transboundary pollution (or) Acid rain is caused by–
(A) Nitrogen oxide and sulphur dioxide
(B) Carbon monoxide
(C) Carbon dioxide
(D) Hydrocarbon
Ans : (A)


4. “Functional Finance” is associated with–
(A) Abba ‘P’ Lerner
(B) Adolph Wogner
(C) Adam Smith
(D) Adams
Ans : (A)


5. Of the following land uses, which is restricted to Special
Economic Zones?
(A) Information Technology Companies
(B) Educational Institutions
(C) Free Trade Centres
(D) Marketing Centres
Ans : (C)


6. Who amongst the following has been appointed as the new
coach of the Indian Cricket team for a period of two years?
(A) Stuart Law
(B) Allan Border
(C) Gary Kirsten
(D) Duncan Fletcher
Ans : (D)


7. Which of the following does not have an influence over the
climate in India ?
(A) Monsoons
(B) Ocean currents
(C) Nearness to equator
(D) Presence of Indian Ocean
Ans : (B)


8. K. Balachander, who was awarded the prestigious Dada
Saheb Phalke Award-2010, is basically a/an–
(A) Actor
(B) Director
(C) Photographer
(D) Music Director
Ans : (B)







9. Banks and other financial institutions in India are required
to maintain a certain amount of liquid assets like cash, precious
metals and other short term securities as a reserve all the
time. In Banking World this is known as–
(A) CRR
(B) Fixed Asset
(C) SLR
(D) PLR
Ans : (A)


10. Wet, tropical deciduous forests are found in which region
of India ?
(A) Central India
(B) Deccan Plateau
(C) The Siwaliks
(D) None of these
Ans : (C)


11. Which one of the following is not a clause of World Trade
Organisation ?
(A) Most favoured nation treatment
(B) Lowering trade barriers with negotiations
(C) Providing financial support to the countries having deficit
balance of payments
(D) Discouraging unfair trade practices such as anti-dumping
and export subsidies
Ans : (C)


12. Special Drawing Rights (SDRs) relate to–
(A) the World Bank
(B) the Reserve Bank of India.
(C) the World Trade Organisation.
(D) the International Monetary Fund.
Ans : (D)


13. Which one of the following is not a landlocked country in
Africa ?
(A) Botswana
(B) Zambia
(C) Lesotho
(D) Nigeria
Ans : (D)


14. The imaginary line on the Earth’s surface that closely follows
the 180° Meridian is–
(A) Prime Meridian
(B) Equator
(C) International Date Line
(D) Tropic of Cancer
Ans : (C)


15. The country that shares longest border with India is–
(A) China
(B) Bangladesh
(C) Nepal
(D) Pakistan
Ans : (B)


16. The first President to sail in a submarine in India was–
(A) K. R. Narayanan
(B) Dr. A.P.J. Abdul Kalam
(C) V.V. Giri
(D) N. Sanjeeva Reddy
Ans : (B)


17. Cooking vessels have wooden or bakelite handles because–
(A) wood and bakelite are bad conductors of heat
(B) the handle must be strong
(C) the handle should be attractive
(D) None of the above
Ans : (A)





18. “Deshbandhu” is the title of–
(A) B. R. Ambedkar
(B) C. R. Das
(C) B. C. Pal
(D) Rabindranath Tagore
Ans : (B)


19. The Indian folk dance “Cheraw” is also known as the–
(A) Bamboo dance of Mizoram.
(B) Batukamma dance of Andhra Pradesh
(C) Bihu dance of Assam.
(D) Garba dance of Gujarat.
Ans : (A)


20. In which of the following States, is the child-sex ratio the
lowest as per the 2011 Census ?
(A) Haryana
(B) Punjab
(C) Chhattisgarh
(D) Bihar
Ans : (A)


21. Enriched uranium used in a nuclear reactor is–
(A) uranium free of all impurities
(B) uranium treated with radiation
(C) uranium alloyed with aluminium
(D) uranium with a high percentage of a particular isotope
Ans : (D)


22. In a refrigerator; cooling is produced by–
(A) the ice which deposits in the freezer
(B) the sudden expansion of a compressed gas
(C) the evaporation of a volatile liquid
(D) None of these
Ans : (C)





23. The first woman to conquer Mount Everest twice is–
(A) Surja Lata Devi
(B) Jyoti Randhawa
(C) Santosh Yadav
(D) Suma Shirur
Ans : (C)


24. Which one of the following iron and steel works in India
is not under public sector ?
(A) Bokaro
(B) Jamshedpur
(C) Bhilai
(D) Durgapur
Ans : (B)


25. Which Indian hockey player has a road named after him
in Germany ?
(A) Dhyan Chand
(B) Zafar Iqbal
(C) Roop Singh
(D) Dhanraj Pillai
Ans : (C)




About the author

Mallikarjuna

Mallikarjuna

Leave a Comment

error: Content is protected !!