Current Affairs

General Knowledge Quiz for SSC / RRB / APPSC / TSPSC Exams

1. When is  World Day for Audiovisual Heritage, recognized by the UN observed?
Answer :   October 27
2. Maximum nutritive element aborbed by blood from which part of alimentary canal?
Answer :   Small intestine 
3. Under whose signature are the members of All-India Services appointed?
Answer :   President 
4. Which climate best suited for horticulture?
Answer :   Mediterranean 
5. Before ascending the Maurya throne, How was Ashoka served?
Answer :   As a  Viceroy of  Taxila 
6. From which one among the following water sources, the water is likely to be contaminated with fluoride?
Answer :   Ground water
7. In which year did the first modem Olympic Games take place?
Answer :   1896  
8. Which neighbouring country has objections on Indian Baglihar Hydro-electric Project?
Answer :   Pakistan 

9. Which region does not receive most of its rainfall during winter?
Answer :   Central North America 
10. What were the two colossal images of the Buddha at Bamiyan?
Answer :   Works of the Gupta Art 
11.  Which genetic disease is sex -linked ?
Answer :   Royal haemophilia 
12. What is the part of the Constitution that reflects the mind and ideals of the framers?
Answer :   Preamble 
13. When will a hot body radiate maximum energy?
Answer :    If its surface is black and rough 
14.  Which African country is richer than others in gold and diamond?
Answer :    Zaire 
15. Who has been called the ‘Napoleon of India’ ?
Answer :   Samudragupta 

16.  Yondieki who set up a new world record in 10,000 meters race, belongs to which country?
Answer :   Kenya 
17. How many players are there on each side in a women’s Basketball game?
Answer :   
18. Who proved that DNA is the basic genetic material?
Answer :   Hershey and Chase 
19. Which is the leading producer of sulphur?
Answer :   U.S.A. 
20. During the reign of which Pallava ruler did the Chinese pilgrim Hieun  Tsang visit Kanchi?
Answer :   Narasimhavaram I

About the author

Mallikarjuna

Mallikarjuna

Leave a Comment

error: Content is protected !!