Current Affairs

General Knowledge Questions and Answers for APPSC | TSPSC | RRB | SSC CGL Exams

1:  In  1931,  Kasturbhai,  Narottambhai  and  Chimanbhai  incorporated  a  venture  during the  swadeshi  movement  with  an  objective  to  indigenously  produce  fine  and  superfine cotton  fabrics  for  the  Indian  markets.  What  did  they  establish?
Ans:  Arvind  Mills
2:  Isa  Khan  Effendi,  a  world  famous  architect  from  Egypt  is  credited  with  the  design  of  a famous  struture,  which  one?
Ans:  The  Taj  Mahal
3:   His  real  name  was  Maheshdas. He  wrote  under  the  pen  name  “Brahma”  and  a collection of  his  poems  are  preserved  in  Bharatpur  Musuem. Who?
Ans:  Birbal
4:  Which  Sikh  Guru  compiled  the  Granth  Sahib?
Ans:  Guru  Arjan  Dev-the  5th  guru
5:  By which  name/title  do  we  know  Shivaputra  Siddharamaiyya Komkali  better?
Ans:  Pandit  Kumar  Gandharva  
6:  Kundanlal  Saigal  sang  the  famous  song  “Babul  mora”  in  the  movie  “Street  Singer”. Who composed  the lyrics  of  this  song  (Hint:  also  the  playwright  of  Indra  Sabha)?
Ans:  Nawab  Wajid  Ali  Shah  of  Avadh
7:   Which  was  the  first  Hindi  movie  to  have  its  dialogues  completely  in  verse?
Ans:  Heer  Ranjha  directed  by  Chetan  Anand
8:  Manikarnika,  daughter  of  Moropant,  a  courtier  of  Baji  Rao  II  is  known  to  us  more  by which  name?
Ans:  Rani  of  Jhansi,  Lakshmibai
9:    A  well-known  leader.  This  member  of  the  House  of  Commons  in  the  late  1800s  was known  as  Mr.  Narrow  Majority.  Who?
Ans:  Dadhabhai  Naoroji
10:  Which  collective  term  are  we  referring  to  if  we  are  talking  about:  the  tricks  of  divide and  rule;  the  importance  of  being  careful  in  making  friends, the  perils  of  natural  enemies becoming  friends,  the  act  of  losing  what  you  already have  in  hand  and  the  disastrous  effects of  saying  things without  proper  thought?  
Ans:  Panchatantra  or  the  Five  Tantras.
11:  Which  Indian  city  was  founded  in  1519  by  Quli  Qutub  Shah?
Ans:  Hyderabad
12:  Whose ships  were  the  Sao  Rafael,  Sao  Gabriel  and  the  Berrio?
Ans:  Vasco  da  Gama
13:  He  lives  at  Kalpa  in  Kinnaur-Himachal  Pradesh. Shyam  Sharan  was  a  part  of  an  unique moment  of  history  on  October  23,  1951.  The  moment  was  since  then  authenticated  by the authority  in  2007.  The  90-year  old  man  has  an  alert  mind  and  follows  the  destiny  of  the nation  as  keen  as  before.  What  was  his  achievement?
Ans:  He  was  the  first  voter  of  free  India
14:  With  which  famous  sanctuary would  you  associate  Kharmor  (Lesser  Florican)  which  is amongst  the  smallest  bustards  in  the  world?
Ans:  Sailana  bird  sanctuary
15:  This  cave  is  at  the  height  of  3,880  metres  (12,700  feet). One  of  the  legends  say that  it was  discovered  by a  Muslim  shepherd  Buta  Malik. It  was  here  that  the  divine  husband talked  about  the  creation  and  dissolution  of  universe  to  his  half-asleep  divine  wife.  It  is  48kms  from  Pahalgam  and  the  stop-overs  can  include  Chandanwari,  Seshnag,  Baltal  and Panchtarni. Can  you  name  the  annual  yatra?
Ans:  Amarnath  yatra
16:  They  first  came  to  this  port  city  from  Aleppon  in  Syria  and  an  old  cemetery  lies  in Katargam  in  Surat. Can  you  name  the  community?
Ans:  Baghdadi  Jews
17:  Tukoji  Rao  II  (1844-1886)  of  the  Holkar  reign  built  the  M.T.H  Hospital,  Shiv  Vilas Palace,  Kila  (now  a  Girls  Degree  College),  began the  construction of  the  Lal  Baugh  Palace  and constructed  a  pioneering  of  railway line  between  where  to  Indore?
Ans:  Khandwa
18:  Located  in  the  Dattagiri  hill  range  of  the  Western Ghats  it  is  revered  both  by  the Hindus  and  Muslims.  The  sufi  saint  came  in  the  11  century and  was  a  disciple  of  Dada  Hyath. Name the saint
Ans:    Baba  Budan
19:   This  century  old  tradition  is  at  Kotakkal  in  Malappuram  district  of  Kerala.  The organisation  employs  over  3,000  people  and  has  a  turnover  of  Rs  200  crore.  Pioneered  by the  Warrier  family ,  can  you  name  the  organization?
Ans:  Arya  Vaidya  Shala
20:  In  which  year  did  Mohun  Bagan  beat  the  East  York  Regiment  to  become  the  first Indian  team  to  win  the  IFA  Shield?
Ans:  1911

You may also like :
  1. What is Importance of English Language ?
  2. Important Persons in the World – Their Name Starting from (H, I, J)
  3. Tenth Five Years Plan – 2002 to 2007 – AT A GLANCE
  4. Important Persons in the World – Their Name Starting from (K)
  5. Multipurpose River Valley Projects in India

About the author

Mallikarjuna

Mallikarjuna

Leave a Comment

error: Content is protected !!