Current Affairs

General Knowledge Question Bank – All In One General Knowledge Quiz

1. What does the Preamble of our Constitution contin? 

Ans :   The spirit of the Constitution 
2. Which will you put into pure water in order to pass electric current through it? 
Ans :   Lemon Juice 
3. Of the various ways of financing government’s investment expenditure, what is the least inflationary? 
Ans :   Taxation 
4. In which country are ‘Dykes’ especially constructed? 
Ans :   Norway 
5.  What was Sher Shah’s real name? 
Ans :   Farid 
6. Where did the 1st ODI match was played in India? 
Ans :   Ahmedabad 
7. “Green house effect” with respect to global warming refers to which effect? 
Ans :   Warming effect 
8. Which State has the largest percentage of reserved parliamentary seats? 
Ans :    Uttar Pradesh 
9. For which landform is Colorado in U.S.A. famous? 
Ans :   Grand Canyon 
10. Which battle was fought in 1192 A.D. ? 
Ans :   Second Battle of  Tarain 

11.  A far-sighted person has a near point at 100 cm.  What must be the power of the correcting lens? 
Ans :   +3.0 D 
12. Which Indian was honoured by the World Statesman Award, 2012? 
Ans :   Stephen Harper 
13. By which band is Monetary policy regulated? 
Ans :   Central Bank 
14. Strait of Florida runs in between which water bodies? 
Ans :   Atlantic Ocean and Gulf of Mexico 
15. During whose reign did the Mongols first invade India? 
Ans :    Iltutmish 
16. What is the green color of plants produced from organelles? 
Ans :   Chloroplasts 
17. According to which system are the members of the Rajya Sabha elected? 
Ans :   Single  Transferable Vote System 
18. Which fuel causes minimum environmental pollution? 
Ans :   Hydrogen 
19.  Which Strait separates Asia from North America? 
Ans :   The Bering Strait 
20. Who was contemporary of Namdev?
Ans :    Sena

About the author

Mallikarjuna

Leave a Comment

error: Content is protected !!