Current Affairs

General Awareness Questions and  Answers for Railway  and  SSC  CGL  Exams

General Awareness Questions and  Answers for Railway  and  SSC  CGL  Exams



1).  Which  type  of  oscillator is most  stable  in  simple  circuit?
a)      Crystalline  oscillator
b)      Clapp  oscillator
c)      Colpitts oscillator
d)      Armstrong  oscillator


2).  Where is  the  headquarters  of  Geological  Survey  of  India  located?
a)      Patna
b)      Dehradun
c)      Kolkata
d)      Agra


3).  What  is  the  proper  use  of  signal generator?
a)      Designing
b)      Testing
c)      Repairing
d)      All  the  above


4).  Nasik is situated  on  the  bank  of  which  river?
a)      Godavari
b)      Narmada
c)      Tapti
d)      Shipra


5).  Who  started  the  Shaka  era?
a)      Ashoka
b)      Chandragupta-II
c)      Kanishka
d)      Harsha


6).  If  one  cylinder  of  a  diesel  engine  receives  more  fuel than  the  others, then  for that cylinder the  …… ?
a)      exhaust  till be  smoky
b)      piston  rings  would  stick into  piston  grooves
c)      scavenging  occurs
d)      engine  starts  overheating


7).  The  information  is  sent  by CW  transmitter  by- ?
a)      Changing  the  audio  frequency
b)      Interrupting  radio  signal
c)      Using  microphone
d)      Using  camera


8).  Moisture can  be  removed  from lubricating  oil  using  …………….. ?
a)      Tubular centrifugal
b)      Clarifier
c)      Sparkler filter
d)      Vacuum  leaf  filter


9).  Share of  export from  India  is the  maximum  to  the  following  country- ?
a)      U.S.A.
b)      U.K.
c)      U.A.E.
d)      Japan


10).  Which  of  the  following  is not  a  property  of  difference  amplifier?
a)      Capacitor is used  in  it
b)      It  is  used  to  compare  two  signals
c)      Difference  amplifier  yields  more than  the  direct  couple  amplifier
d)      Frequency  of  difference  amplifier remains  flat  from zero to  high  frequency


Answers:
1).a
2).b
3).d
4).a
5).c
6).a
7).a
8).a
9).a
10).a

About the author

Mallikarjuna

Mallikarjuna

Leave a Comment

error: Content is protected !!