Current Affairs

General Awareness Questions and  Answers for Railway  and  SSC  CGL  Exams

General Awareness Questions and  Answers for Railway  and  SSC  CGL  Exams


1).  The  U.  N. O  came  into  existence  in ?
a)      1920
b)      1945
c)      1935
d)      1950


2).Jain  Commission  is associated  with  which  of  the  following?
a)      Probing  conspiracy  party of  Rajiv Gandhi  assassination
b)      Communal riots  of  Mumbai
c)      Centre  state  relation
d)      Cauvery water  dispute


3).Ajanta  caves,  Ellora caves  and  Elephants  caves which  were  added  to  the  list of UNESCO World  heritage  sites  are in  the  State  of ?
a)      Maharashtra
b)      Madhya  Pradesh
c)      Uttar Pradesh
d)      Rajasthan


4).Which  Indian  was  awarded  Nobel prize  for Economics for the  year 1998?
a)      Dr.  M.  S.  Swaminathan
b)      S.  Chandrasekar
c)      Prof.  Amartya  Sen
d)      Hargobind  Khorana


5).Who  was  the  author of  Das Capital?
a)      Karl  Max
b)      Adam  smith
c)      David  Ricardo
d)      Engles


6).Which  of  the  following  is an  example  for partial Parasite?
a)      Lichen
b)      Loruthus
c)      Pepper Plant
d)      Vanda


7).The  medulla  oblongata  is concerned  with  the  control  of: ?
a)      Hearing
b)      Heartbeat
c)      Vision
d)      Balance  of  the  body


8).C.  C.  I  refers to ?
a)      Cricket  club  of  India
b)      Cement  corporation  of  India
c)      Both  of  these
d)      None  of  these


9).”Hat  trick”  –  the  sport term  is used  in  the  game  of ?
a)      Cricket
b)      Football
c)      Hockey
d)      All  of  the  above


10).Veer Savarkar  International Airport is situated  at ?
a)      Ahmedabad,  Gujarat
b)      Nagpur, Maharashtra
c)      Port  blair, Andama  and  Nicobar Islands
d)      Jaipur, Rajasthan



Answers :                          
1).b 
2).a 
3). a
4).c
5). a
6). b
7).b 
8).b 
9). d
10).c

Leave a Comment

error: Content is protected !!