Current Affairs

Explained General Knowledge Questions and Answers

                                         

1:    Food  heritage. X  was  first  conceived  in  the  ancient  Punjab  region,  but  soon  became popular  all  over  India.  The  south-Indian  states  have  their  own  versions  of  X. In  Myanmar (Burma)  it  is  eaten  with  curries  or  cooked  with  either  egg  or  mutton,  or  as  a  dessert  with white  sugar.  X  in  Trinidad  and  Tobago  is  generally  larger  and  thinner.    Give  the  common Indian  name
Ans:  Parantha

2:  Bholu  with  a  lamp  in  his  hand  is  a  mascot  of  which  organisation?
Ans: Indian Railways
3:        Which is  the  oldest  mountain  range  in     India  ?
Ans:    Aravallis.
4:  Dolphins  can  be  seen  in  two  large  Goa  rivers  . One  is  Mandovi.  Name  the  other.
Ans: Zuari
5:  Which  Indian  football  team  plays it’s league  home  matches  in  Tilak  Maidan-Vasco?
Ans:  Churchill  Brothers
6:  Norman  Pritchard  is  in  the  Indian  folklore  for  the  Olympics.  Which  Norman  became the  second  Indian  to  win  a  gold  medal  at  the  1958  British  Empire  Games-Cardiff  (in  the  same edition  Milkha  Singh  won  the  440  yards  to  become  the  first  Indian  to  win  a  gold  medal)?
Ans:  Norman  Snell  in  the  Individual  Pursuit  category  in  cycling
7:  How do we  know Margaret  Noble  better  in  Indian  history?  
Ans:  Sister  Nivedita

8:  Which  ninth  century dynasty  included  names  of  Nagabhatta  I, Mahendrapala  I  and Mahipala  I and  Kannauj  remained  an  important  epicentre  of  the  kingdom?  
Ans:  Pratiharas  
9:  Gharials  had  their  captive  breeding  centre  in  which  wildlife  sanctuary in  eastern India?  
Ans:  Nandan  Kanan  
10:  Connect  the  words  Polo,  Sangai,  Nine  Hills  One  Valley  and  Ratan  Thiyam  
Ans:  Manipur
11:  He  swapped  his  masculinity.  He  was  finally  killed  by Aswathama  on  the  18th  day of battle.  Who?
Ans: Shikhandi
12:  Pangong  Tso  Lake  will  be  roughly  5  hours  drive  from  which  Indian  city?
Ans:  Leh
13:  With  which  state  of  India    would  you  associate  the  following  tribes:  Angami,  Ao, Chakhesang  (Chokri/Kheza), Chang,  Khiamniungan,  Kuki,  Konyak,  Lotha,  Phom,  Pochury, Rengma,  Sumi,  Sangtam,  Yimchungru  and  Zeliang?  
Ans:  Nagaland
14:  ……a  necklace  broke. A  row  of  pearls  mislaid. One  sixth  fell  to  the  floor. One  fifth  upon  the  bed. The  young  woman  saved  one  third  of  them. One  tenth  were  caught  by her  lover. If  six  pearls  remained  upon  the  string How many pearls  were  there  altogether?   Which  great  Indian  treatise  divided  into  13  chapters,  would  have  this  riddle?
Ans:  Lilavati  by  Bhaskara  II  
15:  Which  Indian  brand  name  ,  set  up  by  the  Tatas  ,  gets  its  name  from  a  Leon  Delibes opera  about  an  Indian  maiden  called  Lakshmi  ?
Ans: Lakme
16: INS Arihant is India’s first what?
Ans: Nuclear Submarine
17: According to Ramayana who was the wife of Indrajit?
Ans: Sulochana
18:    Which  actress  starred  opposite  Ashok  Kumar  in  the  1936    classic  Achhut  Kanya ?
Ans:  Devika Rani
19:  900  of  them  exist  (according  to  People’s    Survey  of  India) as  opposed  to  1,652  (in  the 1961  census). Every  fortnight  there  is  a  loss  of  one,  every  decade  we  loss  about  100  of  them. What?
Ans:  Mother  Tongue

20:  While  forming  the  organisation  on  June  12,  1905,  he  formulated  seven  vows.  The  first three  being:  That  the  country will  always  be  first  in  his  thoughts  and  that  he  will  give  to  her service  the  best  that  is  in  him;  That  in  serving  the  country he  will  seek  no  personal advantage  for  himself;  That  he  will  regard  all  Indians  as  brothers  and  will  work  for  the advancement  of  all  without  distinction  of  caste  and  creed.  Name  the  person  and  the organisation
Ans:  Gopal  Krishna  Gokhale,  Servants  of  India  Society

About the author

Mallikarjuna

Mallikarjuna

Leave a Comment

error: Content is protected !!