1:  He  took  the  title  of  Vatapikonda  when  he  defeated  Pulakeshin  II  and  captured  Vatapi. Hiuen  Tsang  visited  Kanchi  during  his  reign.  Name  the  king
Ans:  Narashimhaverman  I  
2:  What  was  the  real  name  of  Swami  Vivekananda?  
Ans:  Narendranath  Dutta
3:  Mahavira’s  teachings were  written  in  a  form  called  Prakrit  also  called  as  Ardh  what?
Ans:  Ardh  Magadhi
4:  Mahatma  Jyotiba  Phule  used  this  medium  to  include  social  themes.  His  version included  inspiration  themes  giving  birth  to  the  satysshodhak  sub-genre.  This  genre  takes  its name from a  word  that  has  an  Arabic  origin  which  means  a  sight  worth  watching  for. Popular  around  Chiplun,  Guhagar  and  Ratnagiri,  one  important  variant  is  Kalgi-Tura  style. Early bards  include  Uma  and  Bapu  of  Pev and  Savlaj  villages  of  Sangli  district. Which  oral genre  are  we  talking  about?
Ans:  Tamasha  
5:  Which  area  in  one  word  are  we  looking  if  we  are  talking  about  Mata  Na  Madh, Chhari-Dhandh,  and  Dhinodhar  Mountain,  semi-parched  grassslands  of  Banni  and  Lakhpat and  ehtnic  wares  of  indigenous  tribes  including  Ahirs,  Rabaris  and  Meghawals?
Ans:  Kutch  
6:  Which  well-known  vocalist  (middle  name  Bheemarayappa)  of  the  Jaipur-Atrauli gharana  was  also  referred  to  as  Fakir  of  Khayal?
Ans:  Mallikarjan  Mansur
7:  Which  hill  would  be  the  highest  point  in  the  Shimla  hill  station?
Ans:  Jakhoo  Hill
8:  Beyond  the  Lines  is  more  than  a  autobiography.  Spanning  from  pre-partition  to  the present,  it  looks  at  some  important  phases  of  India’s  political  history.  Name  the  journalist who penned the memoirs
Ans:  Kuldip  Nayar
9:  Pandit  Ravi  Shankar  became  the  first  Indian  to  win  a  Grammy award  in  1967  for “West  Meets  East”  with  Yehudi  Menuhin-in  which  category?
Ans:  Best  Chamber  Music  Performance
10:  Who wrote  the  play Nildarpan  on  the  harsh  conditions  of  Indigo  planters  and  the production  was  performed  in  Kolkata  in  1872?
Ans:  Dinabandhu  Mitra
11:  Which  marble  connects  Taj  Mahal  and  Victoria  Memorial  in  Kolkata?
Ans:  Makrana  
12:  Inbuan:  form  of  wrestling. In  this  form  pulling  up  is  needed  instead  of  pinning  down. Which  state  of  India  are  we  referring?
Ans:  Mizoram
13:  Victoria  Portrait  series  in  1880s.  Gandhi  portrait  series  in  contemporary times.  What are  we  referring  to?
Ans:  Currency notes
15:  The  national  flag  as  we  see  it  was  designed  by whom?
Ans:  Pingalli  Venkaiyya  
16:  The  12.5  acre  Indu  Mill  complex  in  Dadar  (central  Mumbai)  under  the  possession  of National  Textile  Mills  has  been  handed  over  to  the  state  for  a  memorial  of  which  great Indian?
Ans:  Dr  B.R.  Ambedkar
17:  The  book  Unto  the  Last  profoundly  influenced  Gandhi    especially  at  a  period  between Phoenix  Farm  in  Durban  1904  and  Tolstoy Farm  in  Johannesberg  in  1910  and  thereafter. Name the author?
Ans:  John  Ruskin
18:  India’s  largest  fresh  water  lake-this  one  was  known  as  Mahapadma  after  a  snake  king. Kalhan  refers  to  the  lake  in  Rajtarangini. Name  the  lake  in  Kashmir
Ans:  Wular  Lake
19:  One  of  the  oldest  surviving  modern  theatre  halls  in  Shimla,  this  grand  structure celebrated  its  centenary  in  1987.  Name  the  hall
Ans:  Gaiety theatre
20:  Who was  the  first  Indian  woman  to  feature  in  a  postage  stamp?
Ans:  Meerabai

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!