Current Affairs

Constitutional Development in India, Constituent Assembly & Writing of the Indian Constitution Bits Indian Samvidhan

1. The Cabinet Mission to India was headed by
(a) Stafford Cripps
(b) A.V. Alexander
(c) Lord Pethick Lawrence
(d) Hugh Gaitskell
Answer : C

2. The Constitution of India was adopted by the
(a) Governor General
(b) British Parliament
(c) Constituent Assembly
(d) Parliament of India
Answer : C


3. The Constituent Assembly for undivided India first met on
(a) 6th December, 1946
(b) 9th December, 1946
(c) 20th February, 1947
(d) 3rd June, 1947
Answer : B


4. When the Constituent Assembly for the Dominion of India reassembled on 31 st October, 1947, its reduced membership was:
(a) 299
(b) 311
(c) 319
(d) 331
Answer : A


5. Who among the following was the Constitutional adviser to the Constituent Assembly of India?
(a) Dr. B.N. Rao
(b) Dr. B.R. Ambedkar
(c) K.M. Munshi
(d) M.C. Setalvad
Answer : A


6. The Constitution of India was enacted by a Constituent Assembly set up: 
(a) under the Indian Independence Act, 1947
(b) under the Cabinet Mission Plan, 1946
(c) through a resolution of the provisional government
(d) by the Indian National Congress
Answer : B


7. The Constituent Assembly which framed the Constitution for Independent India was set up in:
(a) 1945
(b) 1946
(c) 1947
(d) 1949
Answer : B


8. Who presided over the inaugural meeting of the Constituent Assembly of India?
(a) Sachidananda Sinha
(b) B. R. Ambedkar
(c) Dr. Rajendra Prasad
(d) P. Upendra
Answer : A


9. Who among the following was the Chairman of the Drafting Committee of the Indian Constitution?
(a) Rajendra Prasad
(b) Tej Bahadur Sapru
(c) C. Rajagopalachari
(d) Dr. B. R. Ambedkar
Answer : D


10. How long did the Constituent Assembly take to finally pass the Constitution?
(a) about 6 months in 1949
(b) exactly a year since Nov 26, 1948
(c) about 2 years since Aug 15, 1947
(d) about 3 years since Dec 9, 1946
Answer : D


11. Who was the President of the Constituent Assembly?
(a) Pt. Jawaharlal Nehru
(b) Dr. Rajendra Prasad
(c) Dr. B.R. Ambedkar
(d) C. Rajagopalachari
Answer : B


12. The demand for the Constituent Assembly was put forward by the Indian National Congress in 1936 at its session held at:
(a) Kanpur
(b) Bombay
(c) Lucknow
(d) Lahore
Answer : C


13. The Constituent Assembly arrived at decisions on the various provisions of the Constitution:
(a) by a majority vote
(b) by a two-thirds majority
(c) by consensus
(d) unanimously
Answer : C


14. The most profound influence on the drafting of the Indian Constitution was exercised by the
(a) U.S. Constitution
(b) British Constitution
(c) Government of India Act, 1935
(d) French ideals of Liberty and Fraternity
Answer : C


16. Which one of the following statements is correct?

(a) The Constituent Assembly of India was elected by the Provincial Assemblies in the year 1946
(b) Jawaharlal Nehru; M.A. Jinnah and Sardar Vallabhbhai Patel were members of the Constituent Assembly of India
(c) The First Session of the Constituent Assembly of India was held in January, 1947
(d) The Constitution of India was adopted on 26th January, 1950

Answer : A

18. Which of the following is/are correctly matched?
I. India’s National Song – Vande Mataram
II. India s National Flower – Rose
III. India’s National Animal – Tiger
IV. India’s National Bird – Eagle
(a) I and IV
(b) I, II and III
(c) II, III and IV
(d) I and III
Answer : D

19. The design of the National Flag was adopted by the Constituent Assembly of India in:
(a) July, 1948
(b) July, 1950
(c) July, 1947
(d) August, 1947
Answer : C

20. Which of the following are the principal features of Government of India Act, 1919?
1. Introduction of dyarchy in the executive government of the provinces.
2. Introduction of separate communal electorate for Muslims.
3. Devolution of legislative authority by the Centre to the Provinces.
4. Expansion and reconstitution of Central and Provincial Legislatures.
(a) 1, 2 and 3
(b) 1, 2 and 4
(c) 2, 3 and 4
(d) 1, 3 and 4
Answer : D

21. Which of the following proved to be the most short lived of all the British constitutional experiments in India?
(a) Government of India Act, 1919
(b) Indian Council Act, 1909
(c) Pitt’s India Act, 1784
(d) Government of India Act, 1935
Answer : B

22. Which one of the following Acts formally introduced the principles of elections for the first time?
(a) Indian Councils Act, 1909
(b) Government of India Act, 1919
(c) Government of India Act, 1935
(d) Indian Independence Act, 1947
Answer : A

23. Which of the following features do not contribute to making the Indian Constitution the bulkiest in the world?
I. Various types of emergencies are considered in detail.
II. It codifies the rights and privileges of the members of Parliament and State Legislatures.
III. It enumerates all types of Indian citizenship and how it can be terminated.
IV. It contains not only a list of fundamental rights but also the restrictions to be placed on them.
(a) I and II
(b) I and IV
(c) II and III
(d) II, III and IV
Answer : C

24. Which of the following statements is/are not correct about the Objectives Resolution?
I. It was moved by Jawaharlal Nehru in the Constituent Assembly.
II. It called for just rights for minorities.
III. It formed the basis for the chapter on Fundamental Rights.
IV. It called for the establishment of a socialist and secular polity.
(a) I and II
(b) I, II and III
(c) III and IV
(d) Only III
Answer : C

25. Which of the following items is wrongly matched?
(a) December 9, 1947- Constituent Assembly’s first meeting
(b) November 26, 1949 – the people of India adopted, enacted and gave to themselves the Constitution
(c) January 24,’ 1950 – the Constitution was finally signed by the members of the Constituent Assembly
(d) January 26, 1950 – the date of commencement of the Constitution
Answer : A

26. Which of the following provisions of the Constitution came into force from November 26, 1949?
I. Provisions relating to citizenship.
II. Provisions relating to elections.
III. Provisions relating to provisional Parliament.
IV. Fundamental Rights.
(a) I and II
(b) I, III and IV
(c) I, II and III
(d) None
Answer : C

27. Which of the following Acts gave representation to Indians for the first time in the Legislature?
(a) Indian Councils Act, 1909
(b) Indian Councils Act, 1919
(c) Government of India Act, 1935
(d) None of the above
Answer : C

28. The Crown took the Government of India into its own hands by:
(a) Charter Act, 1833
(b) Government of India Act, 1858
(c) Indian Council Act, 1861
(d) Government of India Act, 1935
Answer : B

29. Consider the following statements. The Indian Constitution is:
(1) unwritten Constitution.
(2) written Constitution.
(3) largely based on Government of India Act, 1935.
(a) 2 and 1 are correct
(b) 2 and 3 are correct
(c) 1 and 2 are correct
(d) 1 and 3 are correct
Answer : B

30. The Indian Constitution establishes a secular state, meaning:
1. The State treats all religions equally.
2. freedom of faith and worship is allowed to all the people.
3. Educational institutions, without exception, are free to impart religious instruction.
4. The State makes no discrimination on the basis of religion in matters of employment.
(a) I and II
(b) I, II and III
(c) II, III and IV
(d) I, II and IV
Answer : D

31. The nationalist demand for a Constituent Assembly was for the first time conceded by the British Government, though indirectly and with reservations in the:
(a) Cripps proposals
(b) August Offer
(c) Cabinet Mission Plan
(d) Act of 1935
Answer : B

32. Which of the following was adopted from the Maurya dynasty in the emblem of Government of India?
(a) Four lions
(b) Chariot wheel
(c) Horse
(d) Words ‘Satyameva Jayate’
Answer : A

33. The office of Governor General of India was created by:
(a) Charter Act, 1813
(b) Charter Act, 1833
(c) Government of India Act, 1858
(d) Government of India Act, 1935

Answer : B

Leave a Comment

error: Content is protected !!