SBI Clerk

Blood Relations Questions And Answers With Solutions


Blood Relations కోసం చిత్ర ఫలితం


Blood Relations Questions And Answers With Solutions 
Dear Readers Study the following information and answer the question given below it.

All the six members of a family A, B, C, D, E, and F are travelling together. B is the son C but C is not the mother of B. A and C are a married couple. E is brother of C. D is the daughter of A. F is the brother of B.





1. How many male members are there in the family?
(A) 1
(B) 2
(C) 3
(D) 4

2. Who is the mother of B?
(A) D
(B) F
(C) E
(D) A

3. How many children does A have?
(A) One
(B) Two
(C) Three
(D) Four

4. Which of the following is a pair of females?
(A) AE
(B) BD
(C) DF
(D) AD

5. How is E related to D?
(A) Father
(B) Brother
(C) Uncle
(D) Son

Directions (Q.6 to Q.10):-
Read the following information carefully to answer these questions.
(i) ‘A $ B’ means ‘A is mother of B’
(ii) ‘A # B’ means ‘A is father of B’
(iii) ‘A @ B’ means ‘A is husband of B’
(iv) ‘A % B’ means ‘A is daughter of B’

6. P @ Q $ M # T indicated what relationship of P with T?
(A) Paternal grandmother
(B) Maternal grandmother
(C) Paternal grandfather
(D) Maternal grandfather

7. Which of the following expressions indicates R is the sister of H?
(A) H $ D @ F # R
(B) R % D @ F $ H
(C) R $ D @ F # H
(D) H % D @ F $ R

8. If F @ D % K # H, then how is F related to H?
(A) Brother-in-law
(B) Sister
(C) Sister-in-law
(D) None of these

9. Which of the following expressions indicates H is the brother of N?
(A) H # R $ D $ N
(B) N % F @ D $ H # R
(C) N % F @ D $ H
(D) N % F @ D % H

10. If G $ M @ K, how is K related to G?
(A) Daughter-in-law
(B) Mother-in-low
(C) Daughter
(D) Aunt

Directions (Q.11 to Q.15):-
Read the following information carefully to answer these questions.
A family consists of six members P, Q, R, S, T, and U. there are two married couples. Q is a doctor and the father of T. U is grandfather of R and is a contractor S is grandmother of T and is a housewife. There is one doctor, one contractor, one nurse, one housewife and two students in the family.


11. Who is the husband of P?
(A) R
(B) U
(C) Q
(D) S





12. Who is the sister of T?
(A) R
(B) U
(C) T
(D) S

13. Which of the following are two married couples?
(A) US, QT
(B) US, QP
(C) TS, RU
 (D) US, RP

14. What is the profession of P?
(A) Doctor
(B) Nurse
(C) Housewife
(D) None of these

15. Which of the following is definitely a group of male members?
(A) QU
(B) QUT
(C) QUP
(D) UT

Directions (Q.16 to Q.20):-
Read the following information carefully to answer these questions.
A family consists of six members P, Q, R, X, Y, & Z. Q is the son of R but R is not mother of Q. P and R are a married couple. Y is the brother of R. X is the daughter of P. Z is the brother of P.






16. Who is the brother-in-law of R?
(A) P
(B) Z
(C) Y
(D) X


17. Who is the father of Q?
(A) R
(B) P
(C) Y
(D) None of the

18. How many children does P have?
(A) One
(B) Two
(C) Three
(D) four

19. How is Q related to X?
(A) Husband
(B) Father
(C) Brother
(D) Uncle

20. Which is a pair of brothers?
(A) P and X
(B) P and Z
(C) Q and X
(D) R and Y

 


Answers
1. [D]    2. [D]    3. [C]   4. [D]   5. [C]   6. [C]   7. [B]   8. [A]   9. [B]  10. [A]
11. [C] 12. [A] 13. [B] 14. [B] 15. [A] 16. [B] 17. [A] 18. [B] 19. [C] 20. [D]


Blood Relations Questions And Answers With Solutions (English)

Solutions
Solutions (Q.1 to Q.5):-
B is the son of C but C is not mother of B means C is the father of B. A is married to C, means A is mother of B. F is the brother of B means F is son of A and C. D is the daughter of A means D is daughter of A and C.
1. A is the mother and hence female. B is son hence male. C is husband hence male. D is the daughter hence female. E is the brother hence male. F is the son hence male.

So, there are four males.

2. Clearly A is the mother of B.

3. A has son B, Son F and Daughter D i.e. A has three children.

4. Clearly, the females are only the mother A and daughter D.

5. E is the brother of C who is the father of D. So, E is uncle of D.


Solutions (Q.6 to Q.10):-
6. P @ Q $ M # T means P is the husband of Q who is mother of M who is the father of T
i.e. P is the father of T’s father
i.e. P is the T’s paternal grandfather

7. R is the sister of H means R is the daughter of the father of H
i.e. R is the daughter of the husband (say D) of the mother (say F)
i.e. R % D @ F $ H

8. F @ D % K # H means F is the husband of D who is the daughter of K who is the father of H.
i.e. F is the husband of D who is the sister of H.
i.e. F is H’s brother-in-law.

9. H is the brother of N means N is the daughter of H’s father and H is a male
i.e. N is the daughter of the husband (say F) of the mother (say D) of H
and H is the father or husband of some other person (say R)
i.e. N % F @ D $ H # R

10. G $ M @ K means G is the mother of M who is the husband of K
i.e. K is G’s daughter-in-law

Solutions (Q.11 to Q.15):-
Q, the Doctor, is the father of T. S, the housewife is the grandfather of T and hence the mother of Q. since there are only two married couples one being that of Q, the grandfather of R i.e. U must be married to S. Thus, R and T will be both children of Q and these must be the students. So, P. who remains, shall be the wife of Q and she alone can be the nurse. Thus, U must be the contractor.

11. Q is the husband of P.

12. R and T are children of same parents, R is the sister of T.

13. The two married couple are Q. P and U.S.

14. P is the nurse.

15. Since Q is the father and U is the grandfather. So, this is a group of male members.

Solutions (Q.11 to Q.15):-
Q is the son of R but R is not the mother. So, R is the father of Q, P is married to R. So, P is the wife of R and the mother of Q. X is the daughter of P and hence of R and so the is the sister of Q. Y is the brother of R and Z is the brother of P.

16. R is the husband of P and Z is the brother of P. So, Z is the brother is law of R.

17. Q is the son of R but R is not mother of Q. So, R is the father of Q.

18. Clearly, Q is the son of P and X is the daughter of P. So, P has two children.

19. X is the sister of Q who is a male. So, Q is brother of X.

20. Clearly, Y is brother of R who is a male. So, Y and R is a pair of brothers.

About the author

Mallikarjuna

Mallikarjuna

Leave a Comment

error: Content is protected !!