Current Affairs

Biology Questions and Answers for VIII th Class Student Level – Biology Quiz

Q1 WHAT TERM IS GIVEN BY YOU TO THE GROUP OF INDIVIDUALS WHICH ARE GENETICALLY AND MORPHOLOGICALLY IDENTICAL ?
  • ANS :  CLONE 

Q2.WHY ARE DATE PALMS REFFERED TO AS DIOECIOUS ?
  • ANS :  BECAUSE THEY HAVE UNISEXUAL FLOWERS BORNE ON SEPARATE PLANTS. 

Q3. NAME THE PHENOMENON AND ONE BIRD WHERE THE FEMALE GAMETE DIRECTLY DEVELOPS INTO A NEW ORGANISM. ?
  • ANS : PARTHENOGENESIS, TURKEY. 

Q5. WHAT IS PERISPERM ?
  • ANS : THE RESIDUAL NUCELLUS, WHICH PERSISTS IN THE SEEDS IS CALLED AS PERISPERM. 

Q6. NAME THE TYPE OF FLOWER WHICH FAVOURS CROSS POLLINATION.
  • ANS :  CHASMOGAMOUS. 

Q7. NAME THE PROTECTIVE SUBSTANCE PRESENT IN THE POLLEN ENVELOPE TO TIDE OVER ADVERSE CONDITIONS.
  • ANS :  SPOROPOLLENIN. 

Q8. AT WHAT STAGE IS THE MAMMALIAN EMBRYO IMPLANTED IN THE UTERUS ?
ANS : AT THE BLASTOCYST STAGE. 
Q9. WRITE THE LOCATION AND FUNCTION OF SERTOLI CELLS IN HUMANS. ?
  • ANS :  IN THE SEMINIFEROUS TUBULES OF TESTIS, NOURISHES DEVELOPING SPERMS. 

Q10.WHEN DO THE OOGENESIS AND THE SPERMATOGENESIS INITIATE IN HUMAN FEMALES AND MALES RESPECTIVELY ?
  • ANS :  OOGENESIS AT THE FOETAL LIFEAND SPERMATOGENISIS STARTS AT PUBERTY.

Q11.WHY IS THE PROCESS OF FERTILISATION IN A FLOWERING PLANT REFFERED TO AS DOUBLE FERTILISATION ?
ANS :  
  • DOUBLE FERTILISATION= SYNGAMY + TRIPLE FUSION        
  • SYNGAMY= ONE MALE GAMETE + EGG—> ZYGOTE(n)          
  • TRIPLE FUSION= ANOTHER MALE GAMETE+ POLAR NUCLEI—>PRIMARY ENOSPERM NUCLEUS(3n) 
Q12. STATE ONE ADVANTAGE AND ONE DISADVANTAGE OF CLEISTOGAMY.  ?
ANS :  
  • ADVANTAGE: ASSURED SEED SET          
  • DISADVANTAGE: INBREEDING DEPRESSION.
Q13. WRITE THE FUNCTION OF EACH OF THE FOLLOWING:
(a) MIDDLE PIECE OF HUMAN SPERM
(b)  LUTEINIZING HORMONE IN HUMAN MALES
ANS : 
  • (a) PROVIDES ENERGY FOR MOVEMENT DUE TO PRESENCE OF MITOCHONDRIA.
  • (b) STIMULATES SYNTHESIS AND SECRETION OF ANDROGENS.
Q14. WHAT IS CORPUS LUTEUM ? UNDER WHAT CONDITIONS DOES IT UNDERGO DEGENERATION ?
  • ANS :  THE CORPUS LUTEUM IS FORMED IN THE MAMMALIAN OVARY FROM RUPTURED GRAAFIAN FOLLICLE AFTER OVULATION. IT DEGENERATES IN THE ABSENCE OF FERTILISATION, AS THE LEVEL OF FSH AND LH DROPS. 

Q15. DIFFERENTIATE BETWEEN MORULA AND BLASTULA STAGES OF MAMMALIAN EMBRYO.?
ANS : 
  • MORULA: 
  • (i) 8 TO 16 CELLED STAGE EMBRYO                               
  • (ii) SOLID WITHOUT ANY CAVITY                                             
  • BLASTULA: 
  • (i) 32 CELLED STAGE EMBRYO.                                   
  • (ii) HOLLOW WITH A CAVITY CALLED BLASTOCOEL

Q16. DESCRIBE THE CONTRACEPTIVE ACTIONS OF IUDs. ?
ANS : 
  • (i) INCREASES PHAGOCYTOSIS OF SPERMS          
  • (ii) SUPPRESS SPERM MOTILITY         
  • (iii) SUPPRESS FERTILISING CAPACITY OF SPERMS          
  • (iv) MAKES CERVIX HOSTILE TO SPERMS. 
Q17. EXPAND THE FOLLOWING: (i) ZIFT  
ANS : 
  • (i) ZYGOTE INTRA FALLOPIAN TRANSFER 
  • (ii) ICSI             
  • (ii) INTRACYTOPLASMIC SPERM INJECTION
  • (iii) GIFT           
  • (iii) GAMETE INTRA FALLOPIAN TRANSFER
  • (iv) IUT              
  • (iv) INTRA UTERINE TRANSFER.

You may also like :

  1. A History of Social Network Sites
  2.  How Do We See Nanostructures? How Many Types of Microscopes and its Parts Details 
  3.  Micro Biology of Urinary tract infections
  4.  Medical Microbiology – Microbial Diseases
  5.  Microbiology of Milk – Microbiological Standard and Grading of Milk
  6.  Microbiology of Food – Causes of Food Spoilage and Food Poisoning
  7.  Biometrics History
  8.  What is Nanotechnology – Nano and Micro – Lithography , Molecular/Chemical Nanotechnology
  9.  Microbiology of Water – Importance of Aquatic Microbes
  10.  What is Microscope – Who Invented – Microscope Resolution
  11.  What is Microbiology – History of Microbiology  

About the author

Mallikarjuna

Mallikarjuna

Leave a Comment

error: Content is protected !!