Current Affairs

Biology Questions and Answers for Railway | SSC  CGL  Exams


1).Phlebotomus can  be  identified  by  this feature. ?
a)  Short  palpus
b)  Paleband  on  the  abdomen
c)  Humming  sound
d)  Dense  hairs on  the  body

2).Citrus  canker is caused  by…………. ?
a)  Xanthomonas citri
b)  Xanthomonas oryzac
c)  Leptospira  interrogans    
d)  Bacillus  anthracis

3).Fungi are………….organisms. ?
a)  autotrophic     
b)  photosynthetic
c)  non-green  heterotrophic
d)  chemosynthetic

4).Head  louse  (Pediculus)  transmits  this disease. ?
a)  Jaundice     
b)  Trench  fever
c)  Filariasis
d)  Leptospirosis

5).The  plant  body  of  the  fungus is known  as…………. ?
a)  hyphae    
b)  phialides
c)  conidia
d)  mycelium

6).The  word antibiotic Penicillin  was  discovered  by…………… ?
a)  Leewenhoek
b)  Dimitri Iwanowsky
c)  Alexander Flemming
d)  Hans’  A  Kreb

7).The  cytoplasmic membrane  is made  up  of………….. ?
a)  phospholipids    
b)  chromatophores
c)  proteins
d)  phospholipids  and  proteins

8).Ribosomes  occurring  in  chain  attached  to  m RNA  are called………….. ?
a)  polysomes
b)  plasmids
c)  mesosomes
d)  the  nucleoid

9).This bacterium  forms root  nodules  in  leguminous  plants……….. ?
a)  Rhizobium
b)  Anabaena
c)  Azollae    
d)  Nostoc

10).The  plant  body  of  fungus is called…………… ?
a)  Mycelium
b)  Hypha
c)  Oidia
d)  Mycorrhiza


Answers :                     
1). d
2). a
3). b
4). b
5). d
6). b
7). d
8). a
9). a
10). a

About the author

Mallikarjuna

Mallikarjuna

Leave a Comment

error: Content is protected !!