Current Affairs

Biology Questions and Answers for Railway | SSC  CGL  Exams

Biology Questions and  Answers for Railway 

SSC  CGL  Exams

1). Bacteria  was  discovered  by _________. ?
a)  Leeuwenhoek
b)  Louis Pasteur
c)  Alexander Flemming
d)  Newton

2). Bacillus,  Clostridium  form  Resistant  structures  known  as  ______. ?
a)  Carboxysomes
b)  Endospores
c)  Ribosomes
d)  Plasmids

3). Anthrax  is caused  commonly in  ________. ?
a)  Animals &  Humans
b)  Chicken
c)  Sheep  &  cattle
d)  Pigs

4). Typhoid  is caused  by a  bacteria  called  _________. ?
a)  Salmonella
b)  Leptospirainterrogans  botulium
c)  Bacillus  anthracis
d)  Clostridium botulinum

5). The  male  Anopheles lives  on  _______. ?
a)  Wooded  area
b)  Drainage
c)  Plant  sap
d)  Freshwater

6). Distinguishing  Features  of  Anopheles  mosquito  is ______. ?
a)  Long  antenna
b)  Long  Palpus
c)  Short  palpus
d)  Short Antenna

7). In  water surface,  the  larva  of  Anopheles floats  ________ ?
a)  Parallely
b)  Vertically
c)  Inclined
d)  Horizontally

8). While  biting,  the  abdomen  of  Anopheles  mosquito  points  _______. ?
a)  Downwards
b)  Parallel
c)  Upwards
d)  Inclined

9). Female  Anopheles Mosquito  chiefly  transmits  _______. ?
a)  Dengu  fever
b)  Malaria
c)  Cholera
d)  Typhoid

10).Distinguishig  feature  of  culex  is  head  showing  ______. ?
a)  Short  palpus
b)  Long  antenna
c)  Long  palpus
d)  Proboscis


Answers:
1).a
2).c
3).b
4).a
5).b
6).c
7).a
8.b
9).c
10).a

Leave a Comment

error: Content is protected !!