SBI Clerk

Banking Awareness IBPS POs & Clerks

1. India’s largest digital bank _____________ is the only bank providing zero balance accounts and zero charges on digital transactions.
(a) India Post Payments Bank
(b) Paytm Payments Bank
(c) Airtel Payments Bank
(d) Fino Payments Bank
(e) None of the given options is true

2. Name the company, which has become the first-ever broking arm of a bank to take membership of a commodity exchange by registering itself with NCDEX.
(a) South Securities
(b) Kotak Securities
(c) HDFC Securities
(d) ICICI Securities
(e) Axis Securities

3. BSE’s India International Exchange (India INX) has received approval from the capital market regulator SEBI on the framework for the listing of debt securities. Who is the present Chairman of SEBI?
(a) Urjit Patel
(b) HK Bhanwala
(c) Ajay Tyagi
(d) UK Sinha
(e) Rajeev Mehrishi

4. The RBI has triggered PCA against Corporation Bank in view of high non-performing loans and requirement to raise capital recently. PCA stands for(a) Prompt Corrective Area
(b) Prompt Corrective Action
(c) Prompt Concern Action
(d) Prompt Common Action
(e) Prime Corrective Action

5. The Reserve Bank of India (RBI) has imposed ____________ penalty on IndusInd Bank for breaching rules on income classification norms.
(a) Rs 15 crore
(b) Rs 7 crore
(c) Rs 10 crore
(d) Rs 3 crore
(e) Rs 20 crore

6. Which among the following Bank has introduced a loyalty program for its valued customers?
(a) Bank of Baroda
(b) HDFC Bank
(c) Indian Bank
(d) Punjab National Bank
(e) State Bank of India

7. Jammu and Kashmir Bank has launched a special financial scheme for journalists of the state, the scheme “J&K Bank Sahafat Finance Scheme” was launched by the bank’s chairman and CEO. Who is the present chairman and CEO of Jammu and Kashmir Bank?
(a) Md Mustafa
(b) Parvez Ahmad
(c) Rizwaan Patel
(d) Akram Khan
(e) Suhail Kamaal

8. Where is the headoffice of IndusInd Bank?
(a) Hyderabad
(b) Kolkata
(c) New Delhi
(d) Mumbai
(e) Chennai

9. The GST Council has decided to implement the e-way bill mechanism throughout the country by _____ after reviewing the readiness of the IT network.
(a) 01st June
(b) 01st September
(c) 01st May
(d) 01st February
(e) 01st January

10. Inflation based on the WPI has accelerated to an eight-month high of 3.93% in November from 3.59% in October 2017. WPI stands for
(a) Wholesale Product Index
(b) Wholesale Price India
(c) Wholesale Price Index
(d) Wheat Price Index
(e) Wholesale Payment Index

11. The Asian Development Bank (ADB) has lowered India’s GDP forecast for the current fiscal by 0.3% to _______.
(a) 6.9%
(b) 6.1%
(c) 6.3%
(d) 6.7%
(e) 6.5%

12. The Reserve Bank of India increased the limits for investment by FPIs for the January-March 2018 quarter by Rs 6,400 crore in Central Government Securities (GSecs) and Rs 5,800 crore in State development loans (SDLs). What is the meaning of “I” in FPI?
(a) Investors
(b) Insurance
(c) Installment
(d) Investment
(e) Index

13. The AIIB has approved its first loan to ___________, its largest shareholder, to reduce its dependence on coal by over 600,000 tonnes annually by building a natural gas distribution network for villages.
(a) Singapore
(b) India
(c) China
(d) Japan
(e) France

14. Indian economy is likely to grow by _____ percent in 2018 and go up further to _________ percent in 2019 on the back of strong private consumption, public investment and the ongoing structural reforms, according to a UN report.
(a) 7.1% and 7.3%
(b) 7.2% and 7.4%
(c) 7.3% and 7.5%
(d) 7.6% and 7.8%
(e) 7.0% and 7.2%

15. The Reserve Bank of India (RBI) has imposed a penalty of ___________ on Syndicate Bank for non-compliance with its directions on “Cheque Purchase or Discounting, Bill Discounting, and Know Your Customer (KYC)” norms.
(a) Rs 50 crore
(b) Rs 7 crore
(c) Rs 10 crore
(d) Rs 30 crore
(e) Rs 5 crore

Important Bits

1. Name the Bank that has bought an additional 7% stake in Small Industries Development Bank of India (SIDBI) for Rs 900 crore from public sector lender IDBI Bank Ltd.
Answer:    NABARD

2. Name the country that has created history by becoming smallest country in the world to qualify for the 2018 World Cup.
Answer:    Iceland

3. Axis Bank Ltd has recently completed the acquisition of mobile wallet firm Freecharge and appointed _____________ as its CEO.
Answer:     Sangram Singh

4. Maharashtra CM Devendra Fadnavis launched a web portal named ____________ that will help people get information about all the government schemes that they are eligible for.
Answer:     MahaLabharthi

5. What is the theme of World Mental Health Day 2017?
Answer:     Mental health in the workplace

6. President Ram Nath Kovind recently gave away the National award for senior citizens to Gurbax Singh Sandhu. Mr Sandhu is __________________.
Answer:     Indian Boxing coach

7. Name the Commonwealth Games bronze medalist who has recently clinched the men’s singles title at the Bulgarian International Future Series tournament.
Answer:     RMV Gurusaidutt

8. Consumer Electronics major LG Electronics India announced the launch of an exclusive OEM co-branded card in partnership with ________________.
Answer:     Bajaj Finserv

9. Name the Indian pacer who has recently confirmed his retirement from International Cricket.
Answer:     Ashish Nehra

10. President Ram Nath Kovind has recently gave away Lal Bahadur Shastri National Award for Excellence in Public Administration, Academics and Management for 2017 to __________________.
Answer:     Dr. Bindeshwar Pathak

11. General Insurance Corp of India (GIC Re) has recently kicked off its mega Rs 11,370 crore initial public offer (IPO), third biggest in India. Which company has launched India’s first biggest IPO ever?
Answer:    : Coal India

12. Indian Cricketer ___________ was recently announced as the Laureus’ first Brand Ambassador.
Answer:     Yuvraj Singh

13. Footballer Arjen Robben has recently announced the end of his international career after his country failed to reach the 2018 World Cup finals. He was captain of which country?
Answer:     Netherlands

14. The Union Minister for Finance Arun Jaitley participated in the G-20 Finance Ministers and Central Bank Governors (FMCBG) Meeting in ______________.
Answer:     Washington D.C

15. Name the Capital City that has topped The Economist Intelligence Unit’s Safe Cities Index 2017, which ranked 60 cities on parameters including personal and health security.
Answer:    Tokyo

About the author

Mallikarjuna

Leave a Comment

error: Content is protected !!