Current Affairs

APPSC Groups Quiz Important Questions & Answers

1. Where do Sweat glands occur in greatest number? 

Ans  :    In the skin of the armpits 
2. What is the electorate for a Panchayat? 
Ans  :   The Gram Sabha  
3. The cause of fractional atomic weights of elements? 
Ans  :   The presence of Isotopes 
4. The second largest river basin in India is of which river? 
Ans  :   Godavari 
5. Which Sikh Guru called himself the ‘Sachcha Badshah’? 
Ans  :   Guru Hargovind 
6. Who wrote “The Communist Manifesto” along with Kari Marx? 
Ans  :    Friedrich Engels 
7. In acronym SAARC, ‘C’ stands for which word? 
Ans  :    Cooperation 
8. What is the total number of bones in human skull? 
Ans  :   30 
9. Which is the second largest basin in Peninsular India? 
Ans  :   Krishna Basin  
10. Who was the first Indian to get selected in ICS ? 
Ans  :   Surendranath Banerjee  

11. For which period does Mayor of a Municipal Corporation hold the office? 
Ans  :   1 year  
12. Which gas has maximum calorific value? 
Ans  :   Oil gas 
13. In which sector is 70% of working population of India engaged? 
Ans  :   Primary sector  
14.  Why do Coastal Andhra Pradesh and Orissa often face natural disasters? 
Ans  :   Due to cyclones  
15. Who was the first Governor General of Bengal? 
Ans  :   Warren Hastings  
16. When did India join the United Nations? 
Ans  :   1945  
17.  The fossil of Archaeopteryx represents the evidence of origin of animals? 
Ans  :   Birds from reptiles 
18.  Who was the President of the Constituent Assembly? 
Ans  :   Dr. Rajendra Prasad  
19. Why does Mumbai receives more rainfall than Pune? 
Ans  :   Because mumbai is on the windward side  
20.  What was the real name of  Tantiya  Tope?
Ans  :   Ramchandra Panduranga

About the author

Mallikarjuna

Mallikarjuna

Leave a Comment

error: Content is protected !!