Current Affairs

All Questions Asked in SSC CGL 2018 Tier 1 Exam

1. When a number is increased by 24, it becomes 110% of itself. What is the number?
a. 288
b. 360
c. 216
d. 240
Answer :   D


2. Reduce 3596 / 4292 to lowest terms.
a. 29/37
b. 17/43
c. 31/37
d. 19/23
Answer :   C


3. A does 60% of a work in 15 days. He then calls B, and they together ?nish the remaining work in 5 days. How long B alone would take to do the whole work?
a. 25 days
b. 20 days
c. 80 days
d. 24 days
Answer :   A


4. Two cars travel from city A to city B at a speed of 42 and 60 km/hr respectively. If one car takes 2 hours lesser time than the other car for the journey, then the distance between City A and City B is:
a. 336 km
b. 280 km
c. 420 km
d. 224 km
Answer :   B


5. A cone of radius 7 cm and height 12 cm is completely ?lled with water. This water is emptied into an empty cylindrical vessel of radius 3.5 cm. What will be the height of water in this vessel?
a. 16 cm
b. 32 cm
c. 5.33 cm
d. 8 cm
Answer :   A


6. A vendor buys pens at the rate of 4 for Rs 5 and sells at the rate of 4 for Rs 3. What will be the result?
a. 40 percent gain
b. 66.6 percent loss
c. 66.66 percent gain
d. 40 percent loss
Answer :   D


7. Simple interest on a certain sum of money for 3 years at 18% per annum is half the compound interest on Rs. 9000 for 2 years at 10% per annum. The sum placed on simple interest is:
a. Rs 3500
b. Rs 875
c. Rs 1750
d. Rs 1400
Answer :   C


8. Find k, if the line 4x – y = 1 is perpendicular to the line 5x – ky = 2?
a. 20
b. -20
c. 4
d. -4
Answer :   B


9. The mean of marks secured by 55 students in division A of class X is 58, 45 students of division B is 54 and that of 75 students of division C is 52. Find the mean of marks of the students of three divisions of Class X.
a. 53.7
b. 54.4
c. 53
d. 55.8
Answer :   B


10. Find length of the arc whose central angle is 90° and radius of the circle is 3.5 cm?
a. 11 cm
b. 5.5 cm
c. 16.5 cm
d. 22 cm
Answer :   B


11. The ratio of present ages of Ratnabali and Shaukat is 8:5. After 22 years the ratio of their ages will be 10:9. At present, what is Ratnabali’s age?
a. 5
b. 14
c. 81
d. 8
Answer :   D


12. Ticket for an adult is Rs 2200 and a child is Rs 990. One child goes free with two adults. If a group has 23 adults and 11 children, what is the discount the group gets?
a. 17.71 percent
b. 32.30 percent
c. 26.47 percent
d. 25.77 percent
Answer :   A


13. If (8 – 10x) – (13x – 2) = -9, then the value of x is
a. -19/23
b. 19/23
c. -1/23
d. 1/23
Answer :   B


14. A number is greater than twice its reciprocal by 31/4. Find the number.
a. 7
b. 8
c. 9
d. 6
Answer :   B

Leave a Comment

error: Content is protected !!