SBI Clerk

Accounting Bit Bank for APPSC | Panchayat Secretary | IBPS | SBI | SSC

Accounting


1.  Major  levels  or  tiers  of  Panchayat  Raj  include__________.  ?
Answer  ::   Gram  Panchayat, Block  Panchayat  and  District  Panchayat


2.  Sources  of  income  of  village  Panchayat  include__________.  ?
Answer  ::   Share  in  land revenue,  local  tax,  revenue  earned  from  the  settlement  of  shops,  fines  and penalties,  fees  for  providing  amenities,  cess,  tolls,  house  taxes  etc.


3.  The  strategy  designed  to  improve  the  economic  and  social  life  of  rural  poor is_______.  ?
Answer  ::   Rural  Development


4.  The  main  objective  of  rural  development  programme  is_________.  ?
Answer  ::   To  raise economic  and  social  conditions  of  rural  people


5.  The  people  with  common  interests  living  in  a  particular  area  are  known as________.  ?
Answer  ::   Community


6.  A  group  of  people  with  a  common  characteristic  or  interest  living  together within  a  larger  society  is  known  as_________.  ?
Answer  ::   Community


7.  National  extension  programme  was  started  by  Government  of  India in________.  ?
Answer  ::   1953



8.  Sriniketan  project  was  started  by_________.    ?
Answer  ::   Rabindra  Nath  Tagore


9.  The programme started  by  FL  Brayne  in  1928______.  ?
Answer  ::   Gurgaon  Experiment


10.   Sarvodaya  Programme  was  started  by_________.  ?
Answer  ::   Vinoba  Bhave in  1948-49


11.   Panchayat  raj  system  was  recommended  by  committee  headed  by_________.   ?
Answer  ::   Balwant  Rai  Mehta


12.   The  primary  unit  of  Panchayat  Raj  Institutions  is________.  ?
Answer  ::   Gram  Panchayat


13.   Block  Development  Officer  works  at  which  level___________.  ?
Answer  ::   Taluka  Or Block  level


14.   ICDP  is  related  to__________.  ?
Answer  ::   Cattle  development


15.   Panchayat  Raj  was  tried  for  the  first  time  by  the  state  of  Madras  as  a  pilot project  in  ___________.  ?
Answer  ::   1957


16.   Gram Panchayat  has  tenure  of_________.  ?
Answer  ::   5  years


17.   The  word  democracy  derived  from________.    ?
Answer  ::   “Demo”  and  “Cracy”


18.   CAPART  is_________.  ?
Answer  ::   Council  for  Advancement  of  Rural  Technology



19. The  main  objective  of  CAPART  is_________.  ?
Answer  ::   To  act  as  a  catalyst  for  the development  of  technology  appropriate  for  rural  areas


20.   ATMA refers  as__________.  ?
Answer  ::   Agricultural  Technology  Management  Agency

Leave a Comment

error: Content is protected !!