Current Affairs

General Awareness for All Competitive Exams : General Awareness Questions and Answers

1. In which of the following country, the 4th BIMSTEC Summit will be held?
a. Myanmar
b. Nepal
c. Bangladesh
d. India
e. Indonesia

2. Shubhankar Sharma has recently become the youngest Indian to make the cut in any Major. He is related to which sports?
a. Badminton
b. Hockey
c. Table Tennis
d. Golf
e. Chess

3. Name the football goalkeeper who has become the World’s most expensive goalkeeper while transferring clubs from Italy’s Roma to England’s Liverpool.
a. Gianluigi Buffon
b. Manuel Neuer
c. Alisson Becker
d. David de Gea
e. Hugo Lloris

4. In which of the following city, the 8th BRICS Health Ministers’ Meeting was held, recently?
a. Pretoria
b. Durban
c. Geneva
d. New Delhi
e. Moscow

5. Name the former and first Finance Minister of Chhattisgarh who passed away recently in Raipur.
a. Jagdish Singh Murmu
b. Ajit Jogi
c. Devendra Dass
d. Ramchandra Singhdeo
e. Mehlata Devi

6. The Indian Government has recently announced the launch of a new technology that would help check on vehicle thefts. What is the name of this technology?
a. MultiRada Technology
b. MicroPut Technology
c. MicroDot Technology
d. MultiPoint Technology
e. None of the given option is true

7. The chief Minister of which of the following state government has recently launched ‘e -Pragati core platform’ which is aimed at connecting the citizen to 34 departments, 336 autonomous organisations and 745-plus services
a. Jammu & Kashmir
b. Maharashtra
c. Haryana
d. Andhra Pradesh
e. Kerala

8. Facebook has confirmed it is working on a new satellite project, named __________, that will provide broadband internet connections to rural and underserved areas.
a. FBSS- I
b. Nanchuck
c. Athena
d. Atomi
e. Hercules

9. The 28th meeting of the GST Council was held recently in New Delhi. It was chaired by ___________.
a. Finance Minister Arun Jaitley
b. PM Narendra Modi
c. NITI Aayog Vice Chairman Rajiv Kumar
d. Finance Minister Piyush Goyal
e. None

10. BIMSTEC stands for Bay of Bengal Initiatives for Multi-Sectoral, Technical and Economic Cooperation. The group was formed in ____________.
a. 1991
b. 1997
c. 1976
d. 1984
e. 1989

11. The Union Cabinet has approved the signing of MoU amongst BRICS Nations on the RAPC. RAPC stands for ____________.
a. Reconstruction Aviation Partnership Cooperation
b. Rural Aviation Partnership Cooperation
c. Regular Aviation Partnership Cooperation
d.Regional Aviation Partnership Cooperation
e. None of the given options is true

12. The 10th edition of the Delhi Dialogue begins in New Delhi. What is the theme of this event?
a. Securing India-ASEAN Maritime Cooperation
b. Strengthening India-ASEAN Maritime Co-operation
c. Sustainable India-ASEAN Maritime Co-operation
d. Secured India-ASEAN Maritime Cooperation
e. None of the given themes are true

13. The cabinet has approved the MoU between India and ____________ on cooperation in the field of Traditional Systems of Medicine and Homeopathy.
a. Croatia
b. Indonesia
c. Cuba
d. France
e. Spain

14. Recently, the International Olympic Com mittee (IOC) has added how many medal events to the 2022 Beijing Winter Games?
a. 7
b. 6
c. 5
d. 4
e. 3

15. Name the bank that has organized the Kisan Mela at its rural and semi-urban branches across the country to impart financial literacy to farmers.
a. Bank of Baroda
b. Allahabad Bank
c. ICICI Bank
d. State Bank of India
e. Axis Bank

16. The finance ministry has approved an infusion of Rs 11,336 crore in five state-owned lenders. Which of the following banks has got the highest amount from the gross amount distributed among 5 Banks?
a. Allahabad Bank
b. Punjab National Bank
c. Andhra Bank
d. Indian Overseas Bank
e. Corporation Bank

17. Jammu & Kashmir’s first all-women branch of Jammu and Kashmir Bank was inaugurated recently by the first Lady Usha Vohra. Who is the chairman of Jammu and Kashmir Bank?
a. Zakir Naib
b. Amzad Hussain
c. Parvez Ahmad
d. Unmakhin Khan
e. Shadab Khan

18. Name the SFB that has announced the commercial launch of its banking operations, the last micro finance company to convert itself into a small finance bank (SFB).
a. Jana Small Finance Bank
b. Ujjivan Small Finance Bank
c. Equitas Small Finance Bank
d. AU Small Finance Bank
e. ESAF Small Finance Bank


19. Name the company on which the European Union regulators have slapped a record 4.34 billion euro ($5 billion) antitrust fine for abusing the dominance of its Android mobile operating system.
a. Microsoft
b. Infosys
c. Amazon
d. Google
e. Walmart

20. Where is the registered office of Jana Small Finance Bank?
a. Jaipur
b. Bengaluru
c. Mumbai
d. New Delhi
e. Chennai

21. Which of the following company has briefly crossed $900-billion market cap for the first time in its history becoming only the second company after Apple to achieve this milestone?
a. Google
b. Infosys
c. Xiomi
d. Microsoft
e. Amazon

22. The Reserve Bank of India will shortly issue Rs100 denomination banknotes in the Mahatma Gandhi (New) Series. The new denomination has Motif of _____________.
a. Lothal Nav
b. Virupaksha Latha
c. Brihadeeswara Temple
d. Rani Ki Vav
e. Bhimbetka Ka Tilan

23. The Union Cabinet has recently approved the determination of Fair and Remunerative Price payable by Sugar Mills for 2018-19 sugar seasons at _____________ for a basic recovery rate of 10%.
a. Rs. 250/- per quintal
b. Rs. 235/- per quintal
c. Rs. 275/- per quintal
d. Rs. 265/- per quintal
e. Rs. 245/- per quintal

24. The Reserve Bank of India will shortly issue Rs100 denomination banknotes in the Mahatma Gandhi (New) Series. What is the base colour of the new note?
a. Peach
b. Lavender
c. Purple
d. Sky Blue
e. Grey

25. What is the dimension of the new Rs100 banknote that will be introduced by the RBI shortly?
a. 62 mm × 141 mm
b. 63 mm × 144 mm
c. 64 mm × 145 mm
d. 65 mm × 143 mm
e. 66 mm × 142 mm

26. Nelson Mandela International Day 2018 is observed internationally on ____________.
a. 15 July
b. 10 July
c. 18 July
d. 12 July
e. 08 July

27. Javelin thrower Neeraj Chopra has clinched a gold medal at the Sotteville Athletics Meet in ____________.
a. Japan
b. France
c. Russia
d. Indonesia
e. Singapore

28. Name the Wrestling Federation of India’s  (WFI) president who is set to be named the Chef de Mission of the Asian Games-bound Indian contingent.
a. BS Kushwaha
b. RK Sacheti
c. DK Singh
d. Brij Bhushan Saran Singh
e. Colonel RK Swain

29. Name the digital payment company that has acquired Zopper Retail – a hyperlocal Point of Sale (POS) platform for small and medium businesses.
a. Paytm
b. PhonePe
c. Paypal
d. Oxigen
e. Freecharge

30. Microsoft has partnered with ________ for a strategic partnership that will take on rival Amazon in both technology and retail. 
a. Jabong
b. Snapdeal
c. Flipkart
d. Big Basket
e. Walmart

31. As part of Indo-US Bilateral Defence Cooperation, the 7th Defence Technology and Trade Initiative (DTTI) meeting was held between India and the US delegation in _____.
a. New Delhi
b. Bengaluru
c. Indore
d. Jaipur
e. Alwar

32. UN Environment Programme (UNEP) has entered into a partnership with which of the following company to monitor the impacts of human activity on global ecosystems by using sophisticated online tools?
a. Microsoft
b. Amazon
c. Google
d. Walmart
e. Infosys

33. With which of the following country, European Union (EU) has signed Economic Partnership Agreement (EPA) which is biggest ever trade deal negotiated by the EU?
a. India
b. Switzerland
c. China
d. Japan
e. Mauritius

34. The Union Cabinet has recently approved MoU between India and _______ on cooperation in the field of pharmaceutical products, pharmaceutical substances, biological product and cosmetics regulatory functions.
a. Oman
b. Switzerland
c. Indonesia
d. Japan
e. Bahrain

35. UN Environment Programme (UNEP) was founded as a result of United Nations Conference on Human Environment in June 1972. It is headquartered in _____________.
a. Paris
b. Geneva
c. Nairobi
d. Switzerland
e. Poland

36. Rita Bhaduri passed away recently. She was _____________. 
a. Politician
b. Lyricist
c. Singer
d. Actor
e. Poet

37. Name the Union Minister who co-chaired 8th session of India-Oman Joint Commission Meeting (JCM) in Muscat, Oman.
a. Sushma Swaraj
b. Suresh Prabhu
c. Dharmendra Pradhan
d. Piyush Goyal
e. Nirmala Sitharaman

38. Which of the following state government has launched the ‘Paudhagiri’ campaign with an aim to increase the green cover across the state?
a. Uttar Pradesh
b. Jharkhand
c. Haryana
d. Uttarakhand
e. Madhya Pradesh

ANSWERS :  
1. b        2. d      3. c      4. b      5. d
6. c        7. d      8. c      9. d    10. b
11. d    12. b    13. c    14. a    15. b
16. d    17. c    18. a    19. d    20. b
21. e    22. d    23. c    24. b    25. e
26. c    27. b    28. d    29. b    30. e
31. a    32. c    33. d    34. c    35. c
36. d    37. b    38. c 

About the author

Mallikarjuna

Leave a Comment

error: Content is protected !!