Current Affairs

For All Competitive exams Current Affairs

1) Prof. Ganeshi lal has been appointed as the new Governor of which among the following states?
a. Odisha
b. Assom
c. Bihar
d. Karnataka
Answer :   A

2) The 9th edition of ‘Rashtriya Sanskriti Mahotsav’, was celebrated in which state recently?
a. UP
b. Uttarakhand
c. Jharkhand
d. Meghalaya
Answer :   B


3) Which among the following IIT institutes has won the Clarivate Analytics India Innovation Award 2018 in the Academic Institutions category?
a. IIT Bombay
b. IIT Pune
c. IIT ranchi
d. IIT Madras
Answer :   A


4) The fourth man to walk on the Moon, Alan Bean has passed away recently. He hails from which country?
a. UK
b. USA
c. China
d. Japan
Answer :   B


5) Who among the following has been named as the Most Valuable Player in the 2018 Indian Premier League (IPL-11)?
a. Suresh raina
b. Shane Watson
c. Sunil narine
d. Rishabh pant
Answer :   C


6) The World Turtle Day (WTD) is observed every year on which day across the world to protect turtles and their disappearing habitats around the world?
a. May 23
b. May 24
c. May 25
d. May 26
Answer :   A


7) The new chairman of the Press Council of India (PCI) is …………………?
a. Rajiv thakur
b. C K Prasad
c. Mohan Prasad
d. Parthasarathy . M
Answer :   B


8) What is the India’s position in the 2018 IMD’s competitiveness rankings?
a. 12th
b. 13th
c. 44th
d. 30th
Answer :   C


9) The joint military exercise “SURYA KIRAN-XIII” between India and Nepal will be conducted at which place from 30 May to 12 June 2018?
a. Pithoragarh
b. Jaisalmer
c. Jaitser
d. Gorakhpur
Answer :  A


10) The two-month long military exercise of India Army “Gandiv Vijay” was concluded in which state recently?
a. Uttarakhand
b. UP
c. Rajasthan
d. Bihar
Answer :   C


11) India’s first national sports university will be set up in which state?
a. Nagaland
b. Tripura
c. Meghalaya
d. Manipur
Answer :   D


12) The Shanghai Cooperation Organisation-Regional Anti-Terrorist Structure (SCO-RATS) meeting was held in which country recently?

a. Pakistan
b. India
c. Nepal
d. Bhutan
Answer :   A


13) India is in which position among 195 countries in terms of Healthcare Access and Quality (HAQ) index of 2016, as per Lancet’s latest study?
a. 123
b. 145
c. 154
d. 167
Answer :   B


14) The ASEAN India Film Festival 2018 was organized in which city recently?
a. Agra
b. Dispur
c. New delhi
d. Hyderabad
Answer :   C


15) Who among the following bollywood personalities has been collaborated with NITI Aayog for the promotion of Women Entrepreneurship Platform (WEP)?
a. Aamir khan
b. Sushanth singh rajput
c. Tiger shroff
d. Ranbir kapoor
Answer :   B


16) Name the only woman in the world to climb three highest peaks in Nepal above 8,000 meters in single climbing season?
a. Nima Jangmu Sherpa
b. Nirmala mathode
c. Jin jau kim
d. Mime kate jio
Answer :   A


17) Name the scheme launched by the Ministry of HRD for holistic development of school education?
a. Sarva shiksha sudhaar
b. Samagra shiksha
c. Samyukth shiksha
d. Saavdhaan shiksha
Answer :   B


18) Which women’s badminton team has clinched the Uber Cup for the first time recently?
a. Japan
b. China
c. India
d. Pakistan
Answer :   A


19) Who among the following became the first female president of the New York Stock Exchange (NYSE)recently?
a. Stacey Cunningham
b. Mary lewanardo
c. Cubica rovesky
d. Nandini raj purushottam
Answer :   A


20) The 5th edition of Kalinga literary festival 2018 is scheduled to be held in which city?
a. Agra
b. Bhubhaneshwar
c. Indore
d. Pune
Answer :   B


21) Who among the following authors has won the prestigious 2018 Man Booker International Prize for fiction?
a. George kiwisky
b. Marino rogert
c. Olga Tokarczuk
d. Hanny kanoe
Answer :   C


22) The 3-day event of Smart Cities India 2018 Expo was organized in which city?
a. Hyderabad
b. Bangalore
c. Chennai
d. New Delhi
Answer :   D


23) Nidaan’ software was introduced by which state government for disease monitoring in the state?
a. Rajasthan
b. Madhya Pradesh
c. Maharashtra
d. Tamilnadu
Answer :   A


24) The National Anti Terrorism Day (NATD) is observed every year in India on …………..?
a. May 21
b. May 2
c. May 23
d. May 24
Answer :   A


25) Which is the host country for the 71st World Health Assembly (WHA-2018)?
a. Switzerland
b. Sweden
c. South Africa
d. Sudan
Answer :   A


26) Yaddanapudi Sulochana Rani, the expert writer & novelist has passed away recently. She was associated to which literary language?
a. Tamil
b. Telugu
c. Kannada
d. Malayalam
Answer :   B


27) The International Museum Day (IMD) is observed every year on…………?
a. May 20
b. May 19
c. May 18
d. May 17
Answer :   C


28) The Indian charity has won the Charity Clarity award for Outstanding Impact at the 3rd annual Asian Voice Charity Awards 2018 in London. Name it?
a. Jnana sabha foundation
b. Udayam foundation
c. Sanskrit to all organization
d. Jagriti yatra
Answer :   D


29) Name the footballer who has won the 2018 European Golden Shoe recently?
a. Lionel Messi
b. Cristiano ronaldo
c. Eden Hazard
d. Zlatan Ibrahimovic
Answer :   A


30) The International Bio-diversity Day (IBD) is observed every year on …………….?
a. May 21
b. May 22
c. May 23
d. May 24
Answer :   B


About the author

Mallikarjuna

Leave a Comment

error: Content is protected !!