Current Affairs

For All Competitive Exams || General Awareness

1. Who is the President of Germany, visited India recently?
1) Angela Merkel
2) Frank-Walter Steinmeier
3) Emmanuel Macron
4) Hassan Rouhani
5) Joko Widodo
Answer :   2

2. Who has won the 2018 Asian Billiards Championship?
1) Pankaj Advani
2) B.Bhaskar
3) Aditya Mehta
4) Lucky Vatnani
5) None of these
Answer :   1


3. Which city topped the Mercer’s Quality of Living survey 2018?
1) Vienna
2) Zurich
3) Auckland
4) Munich
5) None of the above
Answer :   1


4. Name the new President of Peru?
1) Martin Vizcarra
2) Mauricio Macri
3) Michel Temer
4) Sebastian Pinera
5) Nicolas Maduro
Answer :   1


5. The Government of India(GoI) had constituted a task force to review the Income-tax Act of 1961. Who is the chairman of task force?
1) Arun Jaitley
2) Arvind Subramanian
3) Sanjeev Sanyal
4) Arvind Modi
5) None of the above
Answer :   4


6. Which state has topped the list of states with most number of beggars, as per data released by Union ministry of Social Justice?
1) West Bengal
2) Uttar Pradesh
3) Andhra Pradesh
4) Bihar
5) Madhya Pradesh
Answer :   1


7. Consider the following statements:
A. The World Tuberculosis Day (WTD) is observed every year on March 24 to raise public awareness about the global epidemic of Tuberculosis (TB) and efforts to eliminate the disease.
B. The Tuberculosis is disease caused by bacteria “Mycobacterium tuberculosis” that most often affect the lungs.
C. The theme of World TB Day 2018 is “Wanted: Leaders for a TB-free world”. Which of the above statements is/are correct?
1) A and B only
2) B and C only
3) A and C only
4) All A, B and C
5) None of the above
Answer :   4


8. Who has won the 2018 Formula One Australian Grand Prix tournament on March 25, 2018 in Melbourne, Victoria, Australia?
1) Sebastian Vettel
2) Lewis Hamilton
3) Kimi Raikkonen
4) Max Verstappen
5) Daniel Ricciardo
Answer :   1


9. The ISRO has postponed launch of India’s second lunar mission ‘Chandrayaan-2’ from April 2018 to Oct-Nov 2018 as experts have suggested more tests. Chandrayaan-1 mission was launched in…
1) 2008
2) 2009
3) 2010
4) 2011
5) None of the above
Answer :   1


10. Who is the new Principal Scientific Advisor (PSA) to the Government of India (GoI)?
1) Dr.R.Chidambaram
2) K.Vijayraghavan
3) Ajit Kumar Doval
4) Arvind Subramanian
5) Sanjeev Sanyal
Answer :   2


11. Who is the new President of Myanmar?
1) Aung San Suu Kyi
2) Win Myint
3) Joko Widodo
4) Maithripala Sirisena
5) Bidhya Devi Bhandari
Answer :   2


12. Which state government has recently raised retirement age of state government employees from 60 to 62 years?
1) Uttar Pradesh
2) Madhya Pradesh
3) Himachal Pradesh
4) Andhra Pradesh
5) None of the above
Answer :   2


13. Name the author of the book “A Century Is Not Enough”?
1) Sachin Tendulkar
2) Sourav Ganguly
3) Rahul Dravid
4) Virender Sehwag
5) None of the above
Answer :   2


14. The Head Quarters of INTERPOL is in…
1) Davos
2) Geneva
3) Lyon
4) Paris
5) None of the above
Answer :   3


15. Who clinched India’s first medal at the 21st Commonwealth Games 2018 at Gold Coast in Brisbane, Australia on April 5, 2018?
1) P.Gururaja
2) Saikhom Mirabai Chanu
3) Deepak Lather
4) Sanjita Chanu
5) None of the above
Answer :   1


16. The new President of NASSCOM?
1) Debjani Ghosh
2) Shobana Kamineni
3) Chanda Kochhar
4) Usha Ananthasubramanian
5) None of the above
Answer :   1


17. Which of the following is NOT a public sector bank?
1) Vijaya Bank
2) United Bank of India
3) Corporation Bank
4) Federal Bank
5) Dena Bank
Answer :   4


18. Which country has become the third largest electricity producer in the world?
1) China
2) USA
3) India
4) Russia
5) Japan
Answer :   3


19. Apurvi Chandela is associated with which sports?
1) Foot Ball
2) Cricket
3) Shooting
4) Wrestling
5) None of these
Answer :   3


20. Which of the following Cup or Trophy is NOT associated With Badminton?
1) Thomas Cup
2) Uber Cup
3) Sudirman Cup
4) Chaddha Cup
5) Davis Cup
Answer :   5


21. Which of the following term is NOT associated with with Boxing?
1) Knockout
2) Punch
3) Upper cut
4) Foot Work
5) Cue
Answer :   5


22. What is the correct designation of Radha Krishna Mathur?
1) Comptroller and Auditor General (CAG) of India
2) Attorney General of India
3) Chief Election Commissioner (CEC) of India
4) Chief Information Commissioner (CIC) of India
5) National Security Advisor of India
Answer :   4


23. The current Cash reserve Ratio (CRR) rate?
1) 3%
2) 3.5%
3) 4%
4) 4.5%
5) None of these
Answer :   3


24. The currency of South Korea?
1) Yen
2) Ruble
3) Renminbi
4) Won
5) Baht
Answer :   4


25. Who is Rashesh Shah?
1) The President of CII
2) The President of FICCI
3) The President of ASSOCHAM
4) The President of NASSCOM
5) The Chairman of NASSCOM
Answer :   2


26. The Head Quarters of Asian Infrastructure Investment Bank(AIIB) is in…
1) Washington.D.C.
2) Manila
3) Beijing
4) Shanghai
5) None of these
Answer :   3


27. Who among the following is NOT associated with NITI Aayog?
1) Bibek Debroy
2) V. K. Saraswat
3) Ramesh Chand
4) Dr. Vinod Paul
5) Sanjeev Sanyal
Answer :   5


28. Who among the following is NOT associated with 15th Finance Commission of India?
1) Shaktikanta Das
2) Prof. Anoop Singh
3) Ashok Lahiri
4) Prof. Ramesh Chand
5) Y.V.Reddy
Answer :   5


29. Who among the following is NOT associated with Economic Advisory Council to the Prime Minister?
1) Bibek Debroy
2) Ratan Watal
3) Ashima Goyal
4) Arvind Subramanian
5) Surjit Bhalla
Answer :   4


30. The World Health Day is a global health awareness day celebrated every year on…
1) 7th March
2) 7th April
3) 7th May
4) 7th June
5) None of these
Answer :   2


31. Sebastian Vettel is associated with the sport of …
1) Golf
2) Football
3) Tennis
4) Cricket
5) None of these
Answer :   5


32. India is a member of…
A) IMF 
B) IBRD 
C) ADB
D) NDB 
E) AIIB
Select the correct answer using the code given below:
1) A and B only
2) C and D only
3) D and E only
4) All A, B, C, D and E
5) None of the above
Answer :   4


33.Which of the following is/are the objectives of Ujwal DISCOM Assurance Yojana (UDAY)?
A. Reduction of cost of generation of power
B. Energy efficiency & conservation
C. Development of Renewable Energy
D. Operational Improvement
Choose the right answer from codes given below:
1) A and B only
2) B and C only
3) C and D only
4) All A, B, C and D
5) None of the above
Answer :   4


34. The Inclusive Development Index is released by…
1) World Bank(WB)
2) World Economic Forum(WEF)
3) International Monetary Fund (IMF)
4) United Nations Development Programme (UNDP)
5) None of the
above
Answer :   2


35. Which city topped the Mercer’s Quality of Living survey 2018?
1) Vienna
2) Zurich
3) Auckland
4) Munich
5) None of the above
Answer :   1


37. The ‘Pritzker Prize’ is annually awarded to…
1) Environmentalists
2) Mathematicians
3) Architects
4) Sportpersons
5) None of the above
Answer :   3


38. National Housing Bank (NHB) was setup in India as a wholly owned subsidiary of which one of the following?
1) State Bank of India
2) ICICI Bank
3) HDFC Bank
4) AXIS Bank
5) None of these
Answer :   5


39. India’s rank in Corruption Perceptions Index (CPI) 2016 and 2017 respectively?
1) 79th and 81st
2) 81st and 82nd
3) 82nd and 83rd
4) 83rd and 84th
5) None of these
Answer :   1


40. The Shanghai Cooperation Organisation (SCO) summit 2018 will be held in ..
1) Dushanbe, Tajikistan
2) Ufa, Russia
3) Tashkent, Uzbekistan
4) Astana, Kazakhstan
5) Qingdao, China
Answer :   5

About the author

Mallikarjuna

Leave a Comment

error: Content is protected !!