Current Affairs

General Awareness Useful for Civils, SSC, NDA, TSPSC, APPSC

1. ________ has become the first Indian state to conduct an exclusive household survey at state and district level to estimate the multidimensional poverty of the state.
1. Bihar
2. Maharashtra
3. Karnataka
4. Tamil Nadu
5. Andhra Pradesh
Answer :    5


2. Who among the following has been appointed as the new governor of the People’s Bank of China, the central bank of China?
1. Yi Gang
2. Guo Shuqing
3. Liu Shiyu
4. Chen Yulu
5. Pan Gongsheng
Answer :    1


3. The Irani Cup is associated with which of the following games?
1. Hockey
2. Cricket
3. Football
4. Volleyball
5. Badminton
Answer :    2


4. Which country clinched the Nidahas Cricket Trophy in Colombo recently?
1. India
2. Bangladesh
3. Pakistan
4. Sri Lanka
5. Australia
Answer :    1


5. Who among the following won Indian Wells Masters title in California recently?
1. Stan Wawrinka
2. Andy Murray
3. Novak Djokovic
4. Roger Federer
5. Juan Martin del Potro
Answer :    5


6. The short film “Shunyata” won an award at Best of India Short Film Festival in Los Angeles, US. The film directed by Chintan Sarda has ________ in lead role.
1. Jitendra
2. Mithun Chakraborty
3. Jackie Shroff
4. Sanjay Dutt
5. Anil Kapoor
Answer :    3


7. The Initial public offering (IPO) of Bandhan Bank Ltd was subscribed 1.17 times. The bank is headquartered in
1. New Delhi
2. Mumbai
3. Kolkata
4. Chennai
5. Bengaluru
Answer :    3


8. The India Navy Chief Admiral Sunil Lanba went on a five-day visit to which country recently? He also visited the Pacific Command Headquarters at Pearl Harbour there.
1. UK
2. Japan
3. South Korea
4. Russia
5. US
Answer :    5


9. Russian President Vladimir Putin won the recent presidential elections. He has been elected for the fourth term for a period of 
1. two years
2. three years
3. four years
4. five years
5. six years
Answer :    5


10. ________ has become the first US state to use nitrogen gas for executions.
1. California
2. Oklahoma
3. Florida
4. Texas
5. Hawaii
Answer :    2


11. The cricket board of which of the following countries paid tribute to Jagmohan Dalmiya releasing a book A Tribute to Jagu recently?
1. Sri Lanka
2. Pakistan
3.Afghanistan
4. Bangladesh
5. Nepal
Answer :    1


12. Indian Navy is soon to conduct the bilateral naval exercise named “Varuna” with the navy of
1. US
2. China
3. France
4. Japan
5. Russia
Answer :    3


13. Sebi has raised the exposure limit under exchange-traded currency derivatives trading for residents and foreign portfolio investors across all currency pairs involving the Indian rupee to
1. $50 mn
2. $100 mn
3. $200 mn
4. $500 mn
5. $750 mn
Answer :    2


14. The state-run power equipment maker Bhel has commissioned first unit of 110 MW of the Kishanganga hydro-electric project (HEP) of NHPC in
1. Jammu & Kashmir
2. Himachal Pradesh
3. Uttarakhand
4. Arunachal Pradesh
5. Sikkim
Answer :    1


15. The Union Chemicals and Fertilisers Minister Ananth Kumar has said that the govt has approved the setting up of a Plastic Park in Deoghar in
1. Chhattisgarh
2. Uttar Pradesh
3. Uttarakhand
4. Jharkhand
5. Himachal Pradesh
Answer :    4


16. Roberto Azevedo is the present Director General of which of the following international organisations?
1. WHO
2. WTO
3. IMF
4. World Bank
5. Unicef
Answer :    2


17. Purva Barve is associated with which of the following games? She won Israel Junior 2018 recently.
1. Squash
2. Tennis
3. Badminton
4. Snooker
5. Table tennis
Answer :    3


18. Atul M Gotsurve has been appointed as the next Ambassador of India to
1. Philippines
2. Vietnam
3. Japan
4. South Korea
5. North Korea
Answer :    5


19. Who among the following has been elected as the Vice President of China?
1. Jiang Zemin
2. Zhang Gaoli
3. Li Keqiang
4. Liu Yunshan
5. Wang Qishan
Answer :    5


20. Muthoot Finance has tied up with global IME Bank for money transfer service. The IME Bank is based in
1. Sri Lanka
2. UAE
3. Saudi Arabia
4. Nepal
5. US
Answer :    4


21. The online retailer Amazon.com Inc launched its first-ever debit card recently in which of the following countries?
1. US
2. India
3. China
4. South Africa
5. Mexico
Answer :    5


22. The Union Cabinet has approved the launch of Ayushman Bharat-National Health Protection mission. The Scheme has the benefit cover of ________ per family per year.
1. Rs 50,000
2. Rs 1 lakh
3. Rs 2 lakh
4. Rs 5 lakh
5. Rs 10 lakh
Answer :    4


23. Who among the following was re-elected as the President of Nepal recently?
1. Kumari Laxmi Rai
2. Bidya Devi Bhandari
3. Onsari Gharti Magar
4. Ram Baran Yadav
5. Sushila Karki
Answer :    2


24. Odisha governor SC Jamir retired recently. The additional responsibility of Odisha has been given to Satya Pal Malik who is the present governor of
1. Uttar Pradesh
2. Jharkhand
3. Madhya Pradesh
4. Karnataka
5. BIhar
Answer :    5


25. The joint military drill ‘Gulf Shield 1’ was organised in which country recently? It is considered to be the largest military drill in the region.
1. UAE
2. Bahrain
3. Iran
4. Saudi Arabia
5. Kuwait
Answer :    4


26. The G20 Finance Ministers and Central Bank Governors met recently in the capital city of Argentina
1. Sucre
2. Lima
3. Santiago
4. Buenos Aires
5. Stockholm
Answer :    4


27. The inflation based on wholesale prices remained at what per cent in Feb 2018?
1. 2.48 per cent
2. 3.81 per cent
3. 4.08 per cent
4. 4.44 per cent
5. 4.95 per cent
Answer :    1


28. The Govt is making arrangements to bring back mortal remains of 39 Indians to India who were killed by IS in
1. Syria
2. Iraq
3. Libya
4. Yemen
5. Afghanistan
Answer :    2


29. Angela Merkel was elected to fourth term recently as the Chancellor of
1. Italy
2. Sweden
3. Germany
4. New Zealand
5. Denmark
Answer :    3


30. President Ram Nath Kovind released Rs 1,000 and Rs 10 commemorative coins on the occasion of Nabakalebar festival, an ancient ritual observed in Jagannath Temple in
1. Karnataka
2. Kerala
3. Tamil Nadu
4. Odisha
5. Maharashtra
Answer :    4


31. The Union Cabinet recently apprised of an MoU between India and Guyana on cooperation in Renewable Energy. The capital city of Guyana is
1. Georgetown
2. Accra
3. Cayenne
4. Paramaribo
5. Asmara
Answer :    1


32. The Indian Council of Medical Research (ICMR) has been awarded the International Kochon Prize 2017 for working towards treatment of
1. AIDS
2. Cancer
3. Malaria
4. Dengue
5. Tuberculosis
Answer :    5


33. Mathematician Robert Langlands has won the prestigious Abel Prize for developing a programme connecting representation theory to number theory. He is a
1. American
2. Canadian
3. British
4. Norwegian
5. French
Answer :    2


34. What is India’ s ranking on the UN Sustainable Development Solutions Network’s (SDSN) 2018 World Happiness Report?
1. 111th
2. 118th
3. 122nd
4. 130th
5. 133rd
Answer :    5


35. The IBBI has signed a memorandum of understanding (MoU) with the Reserve Bank of India (RBI). The term IBBI means 
1. Insolvency and Banking Board of India
2. Insolvency and Broking Board of India
3. Insolvency and Bureaucracy Board of India
4. Insolvency and Bankruptcy Board of India
5. None of these
Answer :    4


36. President Ram Nath Kovind inaugurated the World Hindi Secretariat building in which country recently?
1. Suriname
2. UAE
3. Mauritius
4. Trinidad and Tobago
5. Fiji
Answer :    3


37. Which state govt recently declared 3 jackfruit as its official fruit recently?
1. Karnataka
2. Maharashtra
3. Andhra Pradesh
4. Tamil Nadu
5. Kerala
Answer :    5


38. Frank-Walter Steinmeier arrived New Delhi on a four-day visit to India recently. He is the present President of
1. Spain
2. Sweden
3. New Zealand
4. Germany
5. Norway
Answer :    4


39. HS Prannoy is associated with which of the following games?
1. Billiards
2. Tennis
3. Badminton
4. Squash
5. Snooker
Answer :    3


40. Which state celebrated its 106th foundation day on 22 Mar? It was on this day in 1912 that the state was carved out of a United Bengal.
1. Bihar
2. Jharkhand
3. Assam
4. West Bengal
5. Odisha
Answer :    1


41. The Union Cabinet has approved the continuation of centrally sponsored scheme for higher education called RUSA. What does letter 3 R denote in the term RUSA?
1. Regional
2. Rural
3. Research
4. Rashtriya
5. Rashmi
Answer :    4


42. Who among the following will be Indian contingent s flag-bearer at the opening ceremony
of the Gold Coast 2018 commonwealth Games?
1. PV Sindhu
2. Heena Sidhu
3. Dipa Karmakar
4. Deepa Malik
5. Saina Nehwal
Answer :    1


43. Which state govt recently observed the martyrdom day of Shaheed-e-Azam Bhagat Singh, Shaheed Sukhdev and Shaheed Rajguru as “Youth Empowerment Day”?
1. Haryana
2. Punjab
3. Rajasthan
4. Uttar Pradesh
5. Uttarakhand
Answer :    2

About the author

Mallikarjuna

Leave a Comment

error: Content is protected !!