Current Affairs

General Knowledge Quiz for All Competitive Exams

1.  When a ray of light is going from one medium to another, how is its frequency?

Answer :   Frequency remains same 
2. Who is the author of “The Kalam effect: My years with the president”?
Answer :    P.M. Nayer 
3. CENVAT is associated with which rate?
Answer :    Rate of indirect tax 
4.  At the summer solstice, which latitude will have the longest night?
Answer :    60°S  
5. What was the script of Indus  Valley Civilization?
Answer :   Undeciphered 
6. Which branch of science deals with the study of tissue found in the body of organism?
Answer :   Histology 
7. By whom is Recognition to a political party accorded?
Answer :   By the Election Commission 
8. For which thing is  Washing soda the common name?
Answer :   Sodium carbonate 

9.  Through where does the Tropic of Cancer passes?
Answer :   India and Saudi Arabia  
10. What are Brahmanas ?
Answer :   Texts on sacrificial rituals  
11.  Who is the author of the book ‘Freedom from Fear’?
Answer :   Aung San Suukyi  
12. When is Doctor’s  Day, Bidhan Chandra Roy Birth Day is observed?
Answer :   July 1  
13. Which hormone is injected into cow and buffalow during milking?
Answer :   Oxytocin 
14. What happens when a  sudden fall in the barometric reading?
Answer :   Storm  
15. What is the meaning of ‘Buddha’?
Answer :   The Enlightened one 
16. Which Amendment provided for an authoritative version of the Constitution in Hindi?
Answer :   58th  
17. Heat given to an ideal gas under isothermal conditions is used in which work?
Answer :   In doing external work  
18. How long does India’s economic zone extend miles off its coast?
Answer :   200 

19. How is the Relative humidity of the atmosphere directly affected?
Answer :    Change in atmospheric temperature 
20. Kautilya was the Prime Minister of which Indian ruler ?
Answer :   Chandragupta Maurya

About the author

Mallikarjuna

Leave a Comment

error: Content is protected !!