Current Affairs

Train Problems – Aptitude Train Problems – Aptitude Quiz

1. Two trains are running in opposite directions with the same speed. If the length of each train is 120 metres and they cross each other in 12 seconds, then the speed of each train (in km/hr) is:
Answer  :   36
2. A train travelling at 48 km pH completely crosses another train having half its length and travelling in opposite direction at 42 km pH, in 12 seconds. It also passes a railway platform in 45 seconds. The length of the platform is
Answer  :  400 meters
3. Two goods train each 500 m long, are running in opposite directions on parallel tracks. Their speeds are 45 km/hr and 30 km/hr respectively. Find the time taken by the slower train to pass the driver of the faster one.
Answer  :  24 sec
4. A train passes a station platform in 36 seconds and a man standing on the platform in 20 seconds. If the speed of the train is 54 km/hr, what is the length of the platform?
Answer  :  240 meters
5. Two trains of equal length are running on parallel lines in the same direction at 46 km/hr and 36 km/hr. The faster train passes the slower train in 36 seconds. The length of each train is:
Answer  :  50 meters
6. Two trains are running at 40 km/hr and 20 km/hr respectively in the same direction. Fast train completely passes a man sitting in the slower train in 5 seconds. What is the length of the fast train?
Answer  :  27(7/9) m
7. A jogger running at 9 kmph alongside a railway track in 240 metres ahead of the engine of a 120 metres long train running at 45 kmph in the same direction. In how much time will the train pass the jogger?
Answer  :  36 sec
8. Two, trains, one from Howrah to Patna and the other from Patna to Howrah, start simultaneously. After they meet, the trains reach their destinations after 9 hours and 16 hours respectively. The ratio of their speeds is:
Answer  :  4:3
9. A train overtakes two persons who are walking in the same direction in which the train is going, at the rate of 2 km pH and 4 km pH and passes them completely in 9 and 10 seconds respectively. The length of the train is:
Answer  :  50 meters
10. Two trains 140 m and 160 m long run at the speed of 60 km/hr and 40 km/hr respectively in opposite directions on parallel tracks. The time (in seconds) which they take to cross each other, is:
Answer  :  10.8
11. A 270 metres long train running at the speed of 120 km pH crosses another train running in opposite direction at the speed of 80 km pH in 9 seconds. What is the length of the other train?
Answer  :  230 meters
12. A train 240 m long passes a pole in 24 seconds. How long will it take to pass a platform 650 m long?
Answer  :  89 sec
13. Two trains are moving in opposite directions @ 60 km/hr and 90 km/hr. Their lengths are 1.10 km and 0.9 km respectively. The time taken by the slower train to cross the faster train in seconds is:
Answer  :  48
14. A 300 metre long train crosses a platform in 39 seconds while it crosses a signal pole in 18 seconds. What is the length of the platform?
Answer  :  350 meters
15. A train passes a station platform in 36 seconds and a man standing on the platform in 20 seconds. If the speed of the train is 54 km/hr, what is the length of the platform?
Answer  :  240 meters
16. How many seconds will a 500 metre long train take to cross a man walking with a speed of 3 km/hr in the direction of the moving train if the speed of the train is 63 km/hr?
Answer  :  30
17. A train 360 m long is running at a speed of 45 km/hr. In what time will it pass a bridge 140 m long?
Answer  :  40 Sec
18. Two trains, each 100 m long, moving in opposite directions, cross each other in 8 seconds. If one is moving twice as fast the other, then the speed of the faster train is:
Answer  :  60 km/ h
19. A train 110 metres long is running with a speed of 60 kmph. In what time will it pass a man who is running at 6 kmph in the direction opposite to that in which the train is going?
Answer  :  6 sec
20. Two stations A and B are 110 km apart on a straight line. One train starts from A at 7 a.m. and travels towards B at 20 kmph. Another train starts from B at 8 a.m. and travels towards A at a speed of 25 kmph. At what time will they meet?
Answer  :  10 a.m

About the author

Mallikarjuna

Leave a Comment

error: Content is protected !!