Current Affairs

Content General Knowledge Quiz

1:      Who demarcated  the  line  that  was  to  divide  India  and  Pakistan? 
Ans:  Sir  Cyril  Radcliffe 
2:  Regarded  as  one  of  the  most  intelligent  statesmen  during  his  times.  The  later  Mughal dynasty was  virtually  at  his  mercy.  The  Maratha  power  was  at  its  peak  during  his  times.  His link  with  a  dancer  is  a  subject  of  a  forthcoming  proposed  Sanjay  Leela  Bhansali  movie. Passed  away,  when  he  could  not  hear  the  defeat  of  his  army  and  death  of  his  sons  in  a battle,  which  could  have  turned  the  course  of  Indian  History.  Who  is  this  person?   
Ans: Peshwa Baji Rao II 
3:  its  biological  name  is  derived  from  a  Latin  phrase  meaning  resembling  the  heart  –  A description  of  the  fruit. The  Portuguese  name  is  commonly  used,  derieved  from  the  name used  for  it  by  the  Tepi  tribe  of  Brazil  who  first  bred  the  plan.  In  Kerela  it  is  known  by a  name meaning  ‘  Foreign  Mango’  and  in  some  other  parts  by a  name  meaning  ‘  Goan  Mango’. Identify 
Ans:  Cashew 
4:  He  made  his  acting  debut  in  Ketan  Mehta’s  “Holi”  in  1985  which  was  a  film  based  on violence  in  college  politics.  Incidentally, Aamir  Khan  also  made  his  debut  in  the  same  movie in  a  small  role.  But  his  foray  into  acting  was  not  successful  and  he  tried  his  hand  at modelling  for  the  Close  Up  toothpaste  and  Lifebuoy soap. Who  is  this  person  in  question? Ans:  Ashutosh  Gowariker   
5:  Rudraprayag  lies  at  the  confluence  of  the  Mandakini  river,  flowing  from  the  mountain behind  the  Kedarnath  shrine  and  which  other  river  that  flows  out  at  the  foot  of   the  Badrinath  shrine?   
Ans:  Alaknanda   
6:  Which  ski-destination  hosted  the  2010  edition  of  South  Asian  Federation (SAF) winter games? 
Ans:  Auli   
7:  Madurai  is  situated  on  the  serene  banks  of  which  river? 
Ans:  Vaigai 
8:  This  bustling  township  has  a  number  of  must-see  that  includes  12th  century Chandramouleshwara  Temple,  Unkal  lake,  Nrupatunga  Betta,  Gayatri  Taopvan,  Kittur Chennamma  Park  and  Indira  Glass House  Garden. It  is  wedged  between  districts  of  Belgaum to  the  north,  Uttar  Kannad  to  thr  west,  Haveri  to  the  south and  Gadag  to  the  east. Name  the township ?
Ans:  Hubli 
9:  Which  12th  century fort  was  built  by  the  Yadava  general  Raja  Bhillamraj  on  the Deogiri  hill?  (Hint:  Mendha  canon,  Bharat Mata  temple  and  Chand  Minar-the  pillar  of victory) 
Ans:  Daulatabad  Fort
10:  Emperor  Akbar  planted  1,200  chinar  trees  on  the  banks  of  Dal  and  named  it  Garden of  the  Breezes.  Now  a  part  of  the  National  Institute  of  Technology  (NIT) campus, it  is  one  of the  lesser  known  attraction. How do  we  know  the  graden  better  as? 
Ans:  Naseem  Bagh 
11:  If  you  are  at  the  Mindrolling  Monastery  in  the  clement  town  area,  which  city  are  you in? 
Ans:  Dehradun 
12:  Which  city houses  Sir  Arthur  Cotton  Museum  and  the  barrage  at  Dowlaiswaram? 
Ans:  Rajamundhry   
13:  Erected  in  1792,  this  grew  on  to  become  India’s  first  modern observatory.  Sailorsuveyor-astronomer  Michael  Topping  came  here  with  his  instruments  in  1785.  Which  city are  we  referring  to? 
Ans:  Madras 
14:  Indian  player  Bharathi  Dasan  lost  the  men’s  finals  to  Sri  Lanka’s  Nishantha  Fernando in  the  sixth  edition of  World  Championships.  In  the  women’s section,  in  an  Indian  final Rashmi  Kumar  defeated  Illavazhagi.  Name  the  sport ?
Ans:  Carrom 
15:  A  Portugese  traveller  visited  the  court  of  Krishnadeva  Raya.  Name  the  traveller 
Ans:  Domingo  Paes   
16:  Ibrahim  Shah  Sarqui  built  the  Atala  Masjid.  Name  the  town ?
Ans:  Jaunpur 
17:  Which  R.K. Narayan  classic  opens  with  the  line:  His  Mother,  Who  Died  delivering  him, and  his  father,  who  was  killed in Mesopotamia,  might  have  been  figures  in  a  legend  as  far as Sriram  was  concerned? 
Ans:  Waiting  for Mahatma   
18:  Which  Vikram  Seth  book  of  poetry  has  an  important  recreation  of  a  fragment  that pays  tribute  to  the  Babarnama?   
Ans:  The  Humble Administrator’s Garden
19:  Amongst  the  top  six  individual  score  in  a  follow-on  effort,  are  the  exploits  of  three Indians  in  Test  cricket. They  were  V.V.S  Laxman  (2000-01)  with  281,  Rahul  Dravid  (2000-01) with  180  and  who  against  New Zealand  for  a  heroic  innings at  Mumbai  in  1964-65,  where  he scored  200  not  out? 
Ans:  Dilip  Sardesai 
20:  This  unique  10  acre  sanctuary,  the  only  of  its  kind  in  the  world  currently  has  65  of  the species. Called  as  Punnathurkotta  facility,  the  place  now  has  veterinary  doctors  and attendants.  What  does  this  palace  near  Thrissur  specialise  in? 
Ans:  Elephants  

About the author

Mallikarjuna

Leave a Comment

error: Content is protected !!