Current Affairs

General Knowledge Questions and Answers for APPAC | TSPSC | RRB | SSC CGL and All Competitive Exams

1:  This  festival  is  observed  by the  mother  for  the  long  life  of  her  son(s).The  festival  falls on  the  8th  day from  the  day of  the  full  moon  in  the  month  of  Kartik. The  festival  is traditionally a  North  Indian  Festival. Name  the  festival?
Ans:  Ahoi  
2:    The  place  KarnaPrayag  is  situated  on  the  confluence  of  which  rivers?
Ans:  ALAKNANDA & PINDAR  


3:    In  ancient  time  the  place  was  called  Dakshin  Kosala.  The  current  name  was popularized  by  the  Marathas  and  used  for  the  first  time  in  an  official  document  in  1795. Name the place/location?
Ans:  Chattisgarh
4:    As  per  the  epic  Ramayana  the  river  was  known  as  Pampa.  How  do  we  know  the  river know?
Ans:  TUNGABHADRA
5:  Lake  Pichola  forms  the  backdrop  of  which  Indian  City?
Ans:  UDAIPUR  
6:  What  name  connects  an  Aamir  Khan  movie  to  a  Mughal  Emperor?
Ans:  RANGEELA  
7:  Manyakheta  was  the  capital  of  which  Indian  Dynasty?
Ans:  RASHTRAKOOTA
8:  Who performed  the  role  of  Lord  Rama’s charioteer  during  the  battle  against  Ravana?
Ans:  MATALI  


9:  Bhopal  was  founded  by King  Bhoja.  Which  dynasty  did  he  belong  to?
Ans:  GUJARA  PRATIHARA  
10:  Born  Harry  Rodger  Webb  in  Lucknow,  an  OBE  and  holds  the  distinction  of  the  third biggest  singles  selling  artist  in  the  United  Kingdom.  Who  are  we  talking  about?
Ans:  CLIFF  RICHARD  
11:    As  per  the  Urdu  poetic  tradition  what  does  the  word  ‘Takhallus’ mean?
Ans:  Pen  Name  
12:   Who is  the  only  Indian  Cricketer  to  take  a  Hat  Trick  in  Men’s World  Cup  Cricket?
Ans:  CHETAN  SHARMA  
13:  Sisupala  the  cousin  of  Lord  Krishna  represented  which  Kingdom?
Ans:  CHEDI  
14:  Sudarshan  Patnaik,  the  internationally  renowned  Indian  artist  uses  which  medium  to express himself?  
Ans:  SAND    
15:    Against  which  country did  Rahul  Dravid  score  his  first  ODI Century?
Ans:  PAKISTAN


16:  Two  scripts  were  used  in  the  Ashokan  reign. Brahmi  for  the  north  and  central  India and  which  one  for  north-west  region  ?
Ans:  KHAROSHTI
17:      This  Indian  economist  and  lawyer  served  as  India’s  First  Finance  Minister.  Who  are we  talking  about?
Ans:   R.K  SHANMUKHAN CHETTY 
18:    The  city  of  Hyderabad  is  situated  on  which  River?
Ans:  MOOSI 
19:    As  per  the  Mahabharata  the  place  was  referred  to  as  Goparashtra,  meaning  the place  of  Cowherds.  Which  present  day Indian  place  we  are  referring  to?
Ans:  GOA 
20:   Two of his  commentaries  are  still  remembered.  Dhavaya loka  lochana  and commentary on  Bharata’s  Natya  Shastra.  10th     century Kashmiri  philosopher,  he disappeared  with  his  followers  in  a  cave.  Who?
Ans:  ABHINAVGUPTA

About the author

Mallikarjuna

Leave a Comment

error: Content is protected !!