SBI Clerk

Marketing Aptitude / Computer Knowledge for IBPS , SBI Clerks Examination

Marketing Aptitude / Computer Knowledge


1) Aperson who used his or her expertise to gain access to other people’s computers to get information illegally or do damage is a ?
A) hacker
B) analyst
C) instant messenger
D) programmer
E) spammer



2) The simultaneous processing of two or more programs by multiple processors is?
A) multi programming
B) multi tasking
C) time-sharing
D) multi processing
E) None of these


3) A central computer that holds collections of data and programs for many PCs, workstations, and other computers is a(n)?
A) super computer  
B) mini computer
C) laptop
D) server  
E) None of these


4) The basic unit of a worksheet into which you enter data in Excel is called a?
A) Tab
B) cell
C) box
D) Range
E) None of these


5) The piece of hardware that converts your computer’s digital signal to an analog signal that can travel over telephone lines is called ?
A) red wire
B) blue cord
C) tower
D) modem
E) None of these


6) Also called laptop computers, ….. are lightweight, portable computers with builtin monitors, keyboards, hard disk drives, batteries, and  AC adapters. ?
A) desktop computers
B) micro computers
C) notebook computers
D) workstations
E) None of these


7) Total memory of system can be known using ?
A) DIR commands
B) MEM commands
C)  Warm boot
D)  TOT MEM commands   
E) None of these



8) Tiny, specialized microprocessors installed in ‘smart’ appliances and automobiles are called ?
A) micro computers
B) micro controllers
C) servers
D) workstations
E) None of these


9) Asystem that connects, usually by special cables, a group of desktop PCs and other devices such as printers in an office or a building is called ……. ?
A) local area network
B) Client 
C) internet
D)  World  Wide  Web
E) None of these


10) An input device that converts letters, numbers, and other characters into electrical signals readable by a processor is called a ………?
A) key board
B)Mouse
C) Printer
D) Speaker
E) None of these


11) Semi Conductor Memory is known as ?
A) RAM
B) ROM
C) PROM 
D) EPROM
E) None of these


12) Banks and other big organizations requiring large data storage use:?
A) Micro Computers
B) Nano Computer
C) Mainframe Computer
D) Workstation
E) None of these


13) Users access mainframes by means of a ……, which has a display screen and a keyboard. ?
A) client
B) server
C) terminal
D) Local Area Network
E) None of these


14) The cut, copy, and paste buttons are normally located on which toolbar?
A) Status
B) Menu
C) Standard
D) Formatting
E)  Title


15.  Which of the following is NOT an example of a download?
A)  Saving pictures from the internet to your hard drive.
B) Storing a map for your vacation from the internet to your hard drive.
C) Saving a presentation to a CD.
D)  Saving a program from an internet site to your hard drive.


16.  The .gov, .com, .net and .edu extensions are examples of …….. ?
A) emoticons
B) FAQs
C) top-level domains
D) URLs
E) None of these


17. …….tags, when placed on an animal, can be used to record and track in a database all of the animals movements. ?
A) POS
B) RFID
C) PPS
D) GPS
E) None of these


18.  Which of the following is an example of an input device?
A) scanner

B) speaker
C) Monitor
D) printer
E) None of these


19) The OSI model is divided into…….  processes called layers. ?
A) 5
B) 6
C) 7
D) 8
E) None of these


20) Which of the following is world’s fastest super computer?
A)  TOI  Tech
B) K-computer      
C)  Tianhe-1A
D) Param
E) None of these



Answers ::
1-A;    2-D;    3-D;    4-B;    5-D;
6-C;    7-B;    8-B;    9-A;    10-A;
11-A;  12-C;   13-C;  14-C;
15-C;  16-C;   17-B;   18-A;
19-C;   20-B;

About the author

Mallikarjuna

Leave a Comment

error: Content is protected !!