Current Affairs

General Awareness Questions and  Answers for Railway  and  SSC  CGL  Exams

General Awareness Questions and  Answers for Railway  and  SSC  CGL  Exams

1).  Which  of  the  following  states of  India  has the  longest  coastline?
a)      Kerala
b)      Gujarat
c)      Tamil  Nadu
d)      Andhra  Pradesh


2).  When  a  television  is switched  on ?
a)      We listen  the  sound  first  and  then  see  the  picture
b)      We see  the  picture  first  and  then  listen  sound
c)      It  depends  on  the  TV  manufacturing  company
d)      We get  audio  and  visual at  the  same  time


3).  The  fundamental  duties  are enshrined  in  which  Article  of  the  Indian  Constitution?
a)      Article  51  A
b)      Article  50  A
c)      Article  50  B
d)      Article  51  B


4).  The  mineral structure of  diamond  is ?
a)      Zinc
b)      Nickel
c)      Nitrogen
d)      Carbon


5).Which  part of  the  body is affected  by Jaundice?
a)      Small  intestine
b)      Liver
c)      Stomach
d)      Pancreas


6).  Which  country  of  the  world  has the  largest  number of  post  offices?
a)      France
b)      China
c)      India
d)      Japan


7).  Uttar  pradesh  tops  in  the  production  of  -in  India. ?
a)      sugar cane
b)      rice
c)      barley
d)      wheat


8).The  safe  temperature to  keep  eatables  fresh  in  refrigerator is ?
a)      4°C
b)      0°C
c)      18°C
d)      10°C


9).  The  instrument  used  to  measure the  blood  pressure  of  human  body is- ?
a)      Barometer
b)      Altimeter
c)      Sphygmomano  meter
d)      Tachometer


10).  Automatic wrist watches  get  energy  from- ?
a)      twist in  spring
b)      liquid  crystal
c)      kinetic energy
d)      movement  of  our hands


Answers:
1).b
2).a
3).a
4).d
5).b
6).c
7).d
8).a
9).c
10).a

About the author

Mallikarjuna

Leave a Comment

error: Content is protected !!