Current Affairs

Biology Questions and Answers for Railway | SSC  CGL  Exams

Biology Questions and  Answers for Railway 

SSC  CGL  Exams


1).Inheritable  genetic  material is…………
a)  Nucleic acid
b)  Protein  capsid
c)  Lipid  envelope
d)  Virion

2).Spherical bacterial cells occurring  in  the  form  of  chain  is……..
a)  Micrococcus
b)  Streptococcus
c)  Cyanobacteria     
d)  Staphylococcus

3).This serves  as the  portal of  entry  of  genetic  material during  bacterial mating. ?
a)  Flagellum     
b)  Capsule
c)  F-Pili
d)  Plasmid

4).When  fungus is  grown  in  sugar solution,  it  produces………… ?
a)  conidiospores
b)     aplanospores
c)  oidiospores
d)  endospores

5).During  unfavourable  conditions,  endospore  formation  occurs in………… ?
a)  Clostridium    
b)  Rhizobium
c)  Cyanobacteria
d)  Pseudomonas

6).Typhoid  fever is caused  by…………….. ?
a)  Salmonella
b)  Clostridium
c)  Leptospira
d)  Xanthomonas

7).In  organic reserve  material present  in  the  cytoplasm of  bacteria  is…………….. ?
a)  Polysome    
b)  Chromatophore
c)  Volutin  granule
d)  Starch

8).Typhoid  fever is caused  by……………….. ?
a)  Salmonella
b)  Vibrio
c)  Leptospira
d)  Xanthomonas

9).Which  of  the  following  are  resistant  to  heat,  UV-rays  and  desiccation?
a)  Aplanospores
b)  Oidiospores
c)  Conidiospores     
d)  Endospores

10).How many  flagella  are seen  in  Atrichous bacterium?
a)  No  flagellum
b)  One
c)  Two
d)  Many


Answers : 
1). a
2). b
3). c
4). b
5). a
6). a
7). c
8). a
9). d
10). a

About the author

Mallikarjuna

Leave a Comment

error: Content is protected !!