Latest Jobs
Loading...

February 13, 2018

Banking Awareness IBPS POs & SBI Clerk's

1. Pakistan has recently allowed Chinese currency Yuan for ______________ transactions.
(a) None of the Given Options is True
(b) Defence Related
(c) Banking Sector
(d) Sports related
(e) Exports and Financing

2. Name the Table Tennis player who has become India’s highest-ranked player in the latest International Table Tennis Federation (ITTF) rankings.
(a) Sharath Kamal
(b) G Sathiyan
(c) Manika Batra
(d) Soumyajit Ghosh
(e) Mouma Das

3. According to the Finance Ministry, the 8 percent RBI Bond Scheme is being replaced by _________________.
(a) 7.50% Gold Bond Scheme
(b) 7.50% Savings Bonds Scheme
(c) 7.75% Gold Bond Scheme
(d) 7.75% Savings Bonds Scheme
(e) None of the given options is true

4. In which of the following state the 171st Araadhanai Music Festival has begun recently?
(a) Karnataka
(b) Kerala
(c) Tamil Nadu
(d) Telangana
(e) Andhra Pradesh

5. The whistle language commonly called bird language of ___________ has recently entered the UNESCO list of Intangible Cultural Heritage.
(a) Turkey
(b) Oman
(c) Canada
(d) Russia
(e) Portugal

6. As per the HSBC report, India’s growth rate is expected to accelerate at around ____________ in 2017-18.
(a) 6.7 percent
(b) 6.8 percent
(c) 7.5 percent
(d) 6.5 percent
(e) 7.2 percent

7. Customers will not have to pay any transaction charges for payments through debit card, BHIM app and other payment made for up to ______________.
(a) Rs 2,000
(b) Rs 2,500
(c) Rs 1,500
(d) Rs 1,000
(e) None of the given options is true

8. HDFC Bank has announced a partnership with ______________ to promote and nurture startups in the state.
(a) Himachal Pradesh Government
(b) Karnataka Government
(c) Rajasthan Government
(d) Punjab Government
(e) Jharkhand Government

9. Name the state that will host the largest B2B travel event in the country named KITE.
(a) Kerala
(b) Karnataka
(c) Kashmir
(d) Jharkhand
(e) Maharashtra

10. Who is the Present CEO of Londonheadquartered HSBC?
(a) Iain Mackay
(b) Mark E Tucker
(c) Stuart Gulliver
(d) Phillip Ameen
(e) Kathleen Casey

11. In which of the following state, the gas utility company GAIL India Ltd has commissioned
the country’s second-largest rooftop solar power plant?
(a) Himachal Pradesh
(b) Rajasthan
(c) Maharashtra
(d) Uttar Pradesh
(e) Madhya Pradesh

12. Who is the present chairman of Mumbai-headquartered NABARD?
(a) Rajiv Kumar
(b) Harsh Kumar Bhanwala
(c) Mustafa Ahemad
(d) Prapanjan Seth
(e) S. Christopher

13. Six countries have formally joined the ranks of the non-permanent members of the United Nations Security Council. Which among the following is not one of them?
(a) Kuwait
(b) Peru
(c) Poland
(d) the Netherlands
(e) Sweden

14. In which of the following state, Tata Power Solar commissioned a 12 MW solar rooftop project, which is India’s largest rooftop solar plant?
(a) Assam
(b) Kerala
(c) Punjab
(d) Jharkhand
(e) Madhya Pradesh

15. Union Cabinet had recently approved a proposal that government will bear the MDR charges on transactions up to Rs 2,000 made through debit cards, BHIM UPI or Aadhaar-enabled payment systems to promote digital transactions. MDR stands for ________________.
(a) Mechanized Discount Rate
(b) Minimum Discount Rate
(c) Mechanized Development Rate
(d) Minimum Development Rate
(e) Merchant Discount Rate

IMPORTANT BITS
1. Name the singer who has been named the highest-paid woman in music in 2017 by the Forbes.
Answer:    Beyonce

2. Name the country with which India has agreed to implement the general declaration for visa free entry of the crew of chartered and scheduled flights between the two countries. 
Answer:    Russia

3. Which is the first state to join UDAY scheme?
Answer:    Andhra Pradesh

4. Name the Sahitya Akademi awardee Bengali writer who has been declared winner of the Big Little Book Award for year 2017 in the Author in Bengali Language category.
Answer:   : Nabaneeta Dev Sen

5. The International Court of Justice (ICJ) headquarters in ______________.
Answer:    The Hague, Netherlands

6. __________ has bought an undisclosed stake in Urja Money Pvt. Ltd, which evaluates creditworthiness of people seeking loans to buy two-wheelers.
Answer:    Paytm

7. Telugu would be implemented as a compulsory subject from first standard to Intermediate, including in the CBSE and ICSE schools, from the next academic year in Telangana. Who is present Chief Minister of Telanana?
Answer:    K Chandrasekhar Rao

8. Social networking giant Facebook stated that it expects to train about five lakh people in India on digital skills by _________ and has unveiled two programmes designed for individuals and start-ups.
Answer:    2020

9. The Cabinet has approved the setting up of the 15th Finance Commission which will assess the tax resources of the nation and suggest a formula for their devolution among states. Who was chairman of the 14th Finance Commission?
Answer:    YV Reddy

10. Who is present Managing Director & CEO of Andhra Bank?
Answer:   Suresh N Patel

11. Who has been appointed as the Managing Director & Chief Executive Officer of Aegon Life Insurance?
Answer:   Vineet Arora

12. _______________ won the season-ending Abu Dhabi Grand Prix from pole position, beating his Mercedes teammate at Yas Marina Cicuit in Abu Dhabi, United Arab Emirates (UAE)
Answer:    Valtteri Bottas

13. Indian contingent to BWF Para-Badminton World Championships in _______________________ has clinched 10 medals, including two golds.
Answer:   : South Korea

14. The Indian women’s kabaddi team was crowned the champions of Asia after beating _______________ in Gorgan, Iran.
Answer:    South Korea

15. Parul Parmar is related to which sports?
Answer:    Badminton

0 comments